Dostupni linkovi

Brnabić: Menjaćemo zakone zbog napada na novinare


Ana Brnabić
Ana Brnabić

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić najavila je izmene i dopune zakona iz oblasti medija, kako bi se uspostavio sistem koji će pravovremeno i adekvatno reagovati na pretnje i napade na novinare, nakon sastanka 27. novembra sa i predstavnicima relevantnih institucija na kojem je razgovarano o bezbednosti novinara.

Sastanku su pored premijerke prisustvovali i potpredsednica vlade i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković, ombudsman Zoran Pašalić, član Stalne radne grupe za bezbednost novinara Veran Matić, zamenik republičkog javnog tužioca Branko Stamenković i načelnik Policijske uprave Novi Sad Slobodan Malešić, stoji u saopštenju Vlade Srbije.

Premijerka je na sastanku rekla da se uskoro na sednici vlade očekuje usvajanje akcionog plana za sprovođenje Medijske strategije, a zatim i niz izmena i dopuna zakona iz te oblasti, kako bi se uspostavio “sistem koji će zaista funkcionisati i pravovremeno i adekvatno reagovati na pretnje i napade na novinare”.

Brnabić je naglasila da treba da se uspostavi jedinstvena baza podataka i da želi da zna da je država učinila sve kako bi se olakšalo pravovremeno reagovanje.

Ministarka Gojković je ukazala da nakon donošenja akcionog plana predstoji usvajanje medijskih zakona. Kako stoji u saopštenju Vlade Srbije, ona je takođe rekla da je povukla sve krivične prijave koje je njen prethodnik podneo protiv novinara, a koje su se odnosile na njihov rad.

Zaštitinik građana Zoran Pašalić je na sastanku neveo da na svaki problem koji je definisan može da se reaguje i zato je neophodno precizirati da li se radi o napadu, pretnji ili je reč o nečem drugom, a da bi usvajanje izmena i dopuna zakona trebalo da dovede do toga da se spreče napadi na novinare.

Član Stalne radne grupe za bezbednost novinara Veran Matić naveo je da je neophodno da se ponovo vrati poverenje u institucije, jer je “izgrađen stereotip da se loše radi u slučajevima napada na novinare, jer činjenice govore da postoje predmeti koji godinama nisu rešeni”. Matić je dodao da u izmenjen zakon treba uneti i ono što novinari definišu kao pritisak.

Pretnje i napadi na novinare u Srbiji problem su koji ističu mnoge nevladine organzacije, ali i evropske institucije.

U godišnjem izveštaju organizacije Reporteri bez granica, objavljenom 21. aprila 2020, Srbija je pala za tri mesta na listi medijskih sloboda. Na 93. mestu od 180 rangiranih zemalja Srbija je slabije rangirana od svih zemalja regiona osim od Crne Gore.

Prema bazi podataka Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) do novembra 2020. godine zabeleženo je 168 napada na novinare.

XS
SM
MD
LG