Dostupni linkovi

EU ponudila novu saradnju SAD: Zapadni Balkan među prioritetima


Evropska Komisija je Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) predstavila predlog za novu, kako je rečeno, perspektivnu transatlantsku agendu. Ova briselska inicijativa je pokrenuta u svetlu dolazeće administracije u Vašingotnu, izborom Džoa Bajdena (Joe Biden) za novog američkog predsednika.

„Iako su protekle godine testirane geopolitičkim promenama moći, bilateralnim tenzijama i jednostranim tendencijama, pobeda novoizabranog predsednika Joea Bidena i novoizabrane potpredsednice Kamale Harris, u kombinaciji sa asertivnijom i sposobnijom Evropskom Unijom (EU) i novom geopolitičkom i ekonomskom stvarnošću, predstavlja priliku koja se generiše jednom, u dizajniranju nove transatlantske agende za globalnu saradnju zasnovanu na našim zajedničkim vrednostima, interesima i globalnom uticaju”, stoji u saopštenju EU.

Predsednica EK, Ursula fon der Leyen (Ursula van der Lajen) navela je da ova inicijativa ima za cilj dizajniranje nove transatlantske agende.

„Transatlantski savez zasnovan je na zajedničkim vrednostima i istoriji, ali takođe i na interesima: izgradnja jačeg, mirnijeg i prosperitetnijeg sveta. Kad je transatlantsko partnerstvo jako, EU i SAD su jači. Vreme je da se ponovo povežemo sa novom agendom za transatlantsku i globalnu saradnju današnjeg sveta“, navela je šefica EK.

Vioski predstavnik EU za zajedničku spoljnu politiku i bezbednost, Josep Borell (Žozep Borelj) ovu inicijativu je nazvao “prvom formalnom porukom za nove transatlantske odnose”.

“Sa našim konkretnim predlozima za saradnju u okviru buduće Bajdenove administracije, šaljemo snažne poruke našim američkim prijateljima i saveznicima. Gledajmo unapred, a ne nazad. Podmladimo našu vezu. Izgradimo partnerstvo koje donosi prosperitet, stabilnost, mir i sigurnost za građane širom naših kontinenata i širom sveta. Nema vremena za čekanje - krenimo na posao“, poručio je šef evropske diplomatije.

Zapadni Balkan među prioritetima za zajedničko angažovanje

Evropska Unija je u njenoj formalnoj ponudi SAD istakla niz pitanja koja je obuhvatila u poglavlje koje se tiče zajedničkog angažovanja na sigurnijem, prosperitetnijem i demokratskijem svetu.

U ovom kontekstu, evropska formalna ponuda ističe da je nastavak partnerstva kao i bliska koordinacija između EU i SAD na Zapadnom Balkanu, “od suštinske važnosti”. Ovo kako se kaže je posebno važno za dijalog između Beograda i Prištine, koji vodi EU.

“Moramo zajedno raditi na podršci pomirenju, na poboljšanju upravljanje i pokrenuti ključne reforme”, stoji u zvaničnom dokumentu koji je EU ponudila Americi.

Šta stoji u ponudi?

Nova agenda obuhvata četiri područja - zdraviji svet u kontekstu pandemije COVID-19, zaštitu planete, vođenje trgovine i tehnologije i globalnu akciju i bezbednost - i ističe prve korake za zajedničku akciju koja bi delovala kao početna transatlantska mapa puta za rešavanje ključnih izazova i iskorišćavanje prilika.

Oko predstavljenog dokumenta će ubrzo raspravljati lideri zemalja članica EU.

Inače, Evropska Unija namerava da sazove samit sa novim američkim predsednikom, u prvoj polovini naredne godine. Cilj je da se ovaj samit održi sa fizičkim prisustvom svih učesnika, odnosno šefova država i vlada članica EU i izabranog američkog predsednika Džoa Bajdena.

Odlazeći predsednik SAD, Donald Trump (Tramp) dva puta je posetio Brisel i jednom boravio u sedištu EU gde se sastao se sa bivšim predsednikom Evropskog Saveta, Donaldom Tuskom.

Trampovi boravci u Briselu bili su vezani za njegovo učešće na NATO samitima. Samit EU-SAD ni jednom nije bio organizovan tokom mandata Trampove administracije.

Tramp dolazi u sedište EU
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:09 0:00

XS
SM
MD
LG