Dostupni linkovi

Borell: Rešenje za Srbiju i Kosovo je u okvirima EU


Joseph Borell, Visoki predstavnik Evropske unije (EU), za spoljnu politiku i bezbednost
Joseph Borell, Visoki predstavnik Evropske unije (EU), za spoljnu politiku i bezbednost

Visoki predstavnik Evropske unije (EU), za spoljnu politiku i bezbednost Josep Borell (Žozep Borelj) je poručio da se rešenje o normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova treba tražiti u evropskim okvirima.

"Drago nam je što su SAD spremne da pomognu, ali EU je ona koja vodi i odgovara za ovaj proces. Samo EU može da da važnu ponudu za ljude tamo (Srbija i Kosovo) a to je evropska perspektiva. U okviru evropske perspektive se mora rešavati ovaj problem", izjavio je Borell.

On je ove stavove izneo na konferenciji povodom 10-te gdoišnjice od formiranja Evropske službe za spoljne poslove (EEAS). Na skupu su učestvovali i Borellovi prethodnici, Federica Mogherini (Federika Mogerini) kao i Javier Solana (Havier).

Šef evropske diplomatije, koji je pre tačno godinu dana preuzo dužnost, je naglasio da je ponosan na činjenicu što su na početku njegovog mandata ponovo pokrenuti pregovori između Beograda i Prištine pod okriljem EU. Ocenio je da u regionu Zapadnog Balkana i dalje postoje podele, "duboke rane i emotivni ožiljci prošlosti", ali da se zemljama regiona ne može poreći njihova evropska pespektiva.

Borell je ocenio da je Zapadni Balkan, kao njeno najbliže susedstvo, jedna od "najvažnjih odgovornosti Evrope" te je upozorio da ako EU ne može da reši probleme u regionu, "kako onda možemo da budemo geoplitički igrač u svetu".

"Ne možemo dozvoliti da imao slabu tačku u srcu Evrope", podvukao je Borell.

Prvi šef evropske diplomatije, Javier Solana je izašao sa idejom da se pitanje normalizacije odnosa izmđu Srbije i Kosova treba rešiti kroz nastavak pregovora, ali i kroz omogućavanje brzog ulaska Srbije u EU.

"Kosovo danas ima mnoge probleme, ali Srbiju moramo uvesti brzo. Rusija bi vrlo volela da Srbija bude u njenoj orbiti. Moramo zato brzo postupati sa Srbijom i ponuditi joj mogućnost ulaska u EU, to je osnovna stvar", naglasio je Solana.

Inače, Evropska služba za spoljne poslove je formirana 1. decembra 2010. godine, nakon usvajanja Lisabonskog sporazuma koji je predviđao i formiranje ove tada nove institucije. Formiranjem EEAS-a, EU ima jednu osobu koja predstavlja njenu spoljnu politiku.

XS
SM
MD
LG