Dostupni linkovi

EU otpočela stratešku raspravu o izgradnji novih odnosa sa SAD


Generalni sekretar Jens Stoltenberg i novoizabrani predsednik SAD Džo Bajden na Mihenskoj konferenciji 2015.
Generalni sekretar Jens Stoltenberg i novoizabrani predsednik SAD Džo Bajden na Mihenskoj konferenciji 2015.

Evropska Unija (EU) namerava da u prvoj polovini naredne godine organizuje susret sa izabranim predsednikom Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Joe Bidenom (Džo Bajden), potvrdili su diplomatski izvori u Briselu, istakavši da se radi o inicijativi predsednika Saveta EU, Charles Michel (Šarl Mišel) za koju je doibo široku podršku zemalja članica EU.

Naime, Michel nastoji da ovaj susret bude uz fizičko prisustvo svih učesnika, ako za to dozvole okolnosti oko pandemije, te je već iniciran kontakt sa sedištem NATO kako bi se zajedno organizavala poseta budućeg američkog predsednika SAD, evropskoj prestonici.

Danas su ambasadori EU zemalja održali, “stratešku raspravu” o odnosima EU i SAD na osnovu izveštaja koji je pripremio kabinet predsednika Evropskog saveta.

Diplomatski izvori su novinarima potvrdili da su se zemlje članice u toku rasprave, “generalno složile oko potrebe za ponovnim jačanjem transatlantskog partnerstva”.

Naime, kako je novinarima objašnjeno, dokument koji je izradio kabinet Michela se bazira na 5 “stubova”, koji obuhvataju: borbu protiv pandemije COVID-19, poboljšanje ekonomskog oporavka, borbu protiv klimatskih promena, podržavanje multilateralizma i zajedničkih vrednosti kao i promovisanje mira i sigurnosti.

Diplomate iz zemalja članica su nakon današnje rasprave na nivou ambasadore nagovestili da će se već naredne nedelje oko ovih smernica raspravljati na nivou lidera 27 zemalja EU, verovatno u formatu vidoe-konferencije.

Odlazeći američki predsednik Donald Trump je dva puta posetio evropsku prestonicu, a razlkog za ovo su bili samiti u sediste NATO. Trumpovi odnosi sa EU su uglavnom bili “hladni” iako je on obavio kurtozanu posetu u sedište EU kada je boravio u Briselu.

Nakon izbora u SAD, zvaničnici EU su ohrabreni signalima koji pristižu iz Washigntona, i dolazeće administracije oko budućih trans-atlantskih odnosa.

Prošle nedelje novoizabrani predsednik SAD, Joe Biden obavio telefonski razgovor sa čelnicime evropskih institucija. Kako je saopšteno iz Bidenovog kabineta, on je "naglasio svoju posvećenost produbljivanju i revitalizaciji odnosa SAD-a i EU", tokom razgovora sa Ursulom von der Leyen, šeficom Evropske komisije.

Predsednica Evropske Komisije, Ursula fon der Leyen je nakon ovog telefonskog razgovora ocenila da je pobeda Joe Bidena na predsedničkim izborima u Americi “novi početak za globalno partnerstvo između EU i SAD”.

XS
SM
MD
LG