Dostupni linkovi

Komitet za zaštitu novinara: Srbija sve opasnija za nezavisne novinare


Aktivisti čiste uvredljive grafite ispisane na zgradi novinara Dinka Gruhonjića u Novom Sadu, 24. novembar
Aktivisti čiste uvredljive grafite ispisane na zgradi novinara Dinka Gruhonjića u Novom Sadu, 24. novembar

Američka nevladina organizacija Komitet za zaštitu novinara (CPJ) zatražila je povodom ispisivanja poruka mržnje na ulazu i zgradi u kojoj živi novosadski novinar Dinko Gruhonjić da vlast u Srbiji pokrene temeljne istrage incidenta i kažnjavanje odgovornih.

"Tražimo od vlasti Srbije pokretanje temeljne istrage incidenta i kažnjavanje odgovornih. Gruhonjić i drugi novinari u Srbiji treba da rade bez strahovanja za sebe i svoje najmilije. Nažalost, kao što je CPJ utvrdio u svom izveštaju, Srbija postaje sve opasnija za nezavisne novinare", izjavila je koordinatorka CPJ-a Gulnoza Said za Glas Amerike.

Ona je rekla da je veoma zabrinuta zbog pretnji Gruhonjiću, uredniku portala Vojvođanski istraživačko-analitički centar VOICE i programskom direktoru Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV), dodavši da Komitet za zaštitu novinara nastavlja da prati situaciju.

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Srbije navelo je 25. novembra da se traga za autorima grafita sa porukama mržnje ispisanih u noći između 23. i 24. novembra na ulazu zgrade u kojoj živi Gruhonjić.

"U saradnji sa nadležnim javnim tužilaštvom, pripadnici policije preduzimaju sve zakonske mere i radnje na rasvetljavanju ovog dela, identifikaciji i pronalasku počinioca", navodi se u odgovoru MUP-a za Radio Slobodna Evropa (RSE).

U noći između ponedeljka i utorka, u Novom Sadu, na ulazu u zgradu u kojoj živi novinar Gruhonjić, nepoznate osobe su ispisale grafite koji sadrže poruke mržnje i nacionalne netrpeljivosti.

Iz Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) poručili su u saopštenju da je ovim pretnjama direktno ugrožena sigurnost Gruhonjića i njegove porodice, i da je on označen kao legitimna meta.

Grupa građana i aktivista je 24. novembra uveče prekrečila grafite i oprala ulazna vrata zgrade u kojoj živi Gruhonjić sa porodicom, a na kojima su bile ispisane poruke kao što su "Smrade konjušarski", uz keltski krst i svastike koji predstavljaju nacističke simbole, a bilo je ispisana i poruka "Ratko Mladić srpski heroj".

Ispisivanje grafita mržnje osudilo je nekoliko nevladinih organizacija i političkih stranaka u Srbiji.

Nevladina organizacija "Reporteri bez granica", koja se bavi zaštitom i očuvanjem medijskih prava i sloboda, zatražila je da se incident istraži, a iz te organizacije su naveli da je to primer "kako verbalni napadi mogu prerasti u stvarne".

XS
SM
MD
LG