Dostupni linkovi

Prekrečeni grafiti mržnje na zgradi novinara u Novom Sadu


Aktivisti čiste uvredljive grafite ispisane na zgradi novinara Dinka Gruhonjića, Novi Sad, Srbija
Aktivisti čiste uvredljive grafite ispisane na zgradi novinara Dinka Gruhonjića, Novi Sad, Srbija

Grupa građana i aktivista je 24. novembra uveče prekrečila grafite mržnje na ulazu jedne novosadske zgrade u kojoj živi urednik Vojvođanskog istraživačko - analitičkog centra „VOICE“ Dinko Gruhonjić, nakon što su nepoznati počinioci, dan ranije, ostavili poruke mržnje i nacionalne netrpeljivosti na zidovima tog objekta.

Građani su pod maskama prekrečili zidove i oprali ulazna vrata na kojima su bile ispisane poruke kao što su "Smrade konjušarski", uz keltski krst i svastike koji predstavljaju nacističke simbole, a bilo je ispisana i poruka "Ratko Mladić srpski heroj".

“Tu sam da pružim podršku i da vidim koliki je otpor prema ovim pojavama u zajednici. Ta osoba koja je ovo učinila sigurna sam da oseti da ima podršku u određenim krugovima, ali isto tako Dinko ima našu podršku. Bitno je da budemo solidarni”, rekla je za RSE Jelena Dukarić, koja je učestvovala u akciji.

„Ovo je još jedna u dugoj tradiciji pretnji, međutim, prvi put da se ovako nešto događa na samom ulazu zgrade gde živim sa svojom porodicom, s jednim maloletnim i jednim punoletnim detetom. Zlikovci su pod okriljem noći ispisali pretnje“, rekao je Gruhonjić, i dodao je da očekuje „reakciju nadležnih organa, iako se do sada nisu proslavili pronalaženjem i kažnjavanjem počinilaca. Oni ovde žele da pokažu kako znaju gde živim, ali im ja poručujem da neće uspeti u nameri da mi zapuše usta“.

Aktivisti čiste uvredljive grafite ispisane na zgradi novinara Dinka Gruhonjića, Novi Sad, Srbija
Aktivisti čiste uvredljive grafite ispisane na zgradi novinara Dinka Gruhonjića, Novi Sad, Srbija

Iz Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) poručili su u saopštenju istog dana da je ovim pretnjama direktno ugrožena sigurnost Gruhonjića i njegove porodice, i da je on označen kao legitimna meta.

„Smatramo da je pored napada na sigurnost Gruhonjića, u pitanju i napad na slobodu medija i izražavanja“, navodi se u saopštenju NDNV-a. Ova esnafska organizacija, koji je i izdavač „VOICE-a“, naglasila je da su slučaj prijavili nadležnom tužilaštvu i da očekuju brzu reakciju institucija.

Na pretnju su reagovale i domaće i strane organizacije.

Organizacija „Reporteri bez granica“ saopštila je na svojim nalozima na društvenim mrežama da su „zapanjeni zastrašivanjem“ i pozvali su na detaljnu istragu. Tražimo od političara da ne podstiču mržnju“, stoji u tviter objavi ove organizacije.

Saopštenjem se u utorak oglasila i nevladina organizacija Inicijativa mladih za ljudska prava, koja je navela da zahteva reakciju nadležnih organa, a od vlasti u Srbiji zahteva da "konačno osudi nasilje i stane u zaštitu žrtava raznih nasilnih grupacija“.

Grafite mržnje osudile su i opozicione Nova stranka, Stranka moderne Srbije i Demokratska stranka, Pokret za preokret, kao i regionalne stranke, Liga socijaldemokrata Vojvodine i Vojvođanska partija.

XS
SM
MD
LG