Dostupni linkovi

MUP Srbije traži autore poruka mržnje na zgradi Dinka Gruhonjića


Krečenje uvredljivih grafita u ulazu zgrade u kojoj živi novinar Dinko Gruhonjić.
Krečenje uvredljivih grafita u ulazu zgrade u kojoj živi novinar Dinko Gruhonjić.

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Srbije navelo je da se traga za autorima grafita sa porukama mržnje ispisanih u noći između 23. i 24. novembra na ulazu zgrade u Novom Sadu, u kojoj živi urednik Vojvođanskog istraživačko - analitičkog centra „VOICE“ Dinko Gruhonjić.

"U saradnji sa nadležnim javnim tužilaštvom, pripadnici policije preduzimaju sve zakonske mere i radnje na rasvetljavanju ovog dela, identifikaciji i pronalasku počinioca", navodi se u odgovoru MUP-a za Radio Slobodna Evropa (RSE).

U odgovoru MUP-a se takođe navodi da su policijski službenici Policijske uprave u Novom Sadu odmah po prijavi izašli na lice mesta, obavili uviđaj i sačinili kriminalističko-tehničku dokumentaciju.

U noći između ponedeljka i utorka, u Novom Sadu, na ulazu u zgradu u kojoj živi novinar Gruhonjić, nepoznate osobe su ispisale grafite koji sadrže poruke mržnje i nacionalne netrpeljivosti.

Iz Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) poručili su u saopštenju istog dana da je ovim pretnjama direktno ugrožena sigurnost Gruhonjića i njegove porodice, i da je on označen kao legitimna meta.

"Smatramo da je pored napada na sigurnost Gruhonjića, u pitanju i napad na slobodu medija i izražavanja", navodi se u saopštenju NDNV-a, koji je izdavač „VOICE-a“.

Nevladina organizacija "Reporteri bez granica", koja se bavi zaštitom i očuvanjem medijskih prava i sloboda, zatražila je da se incident istraži, a iz te organizacije su naveli da je to primer "kako verbalni napadi mogu prerasti u stvarne".

Saopštenjem se 24. novembra oglasila i nevladina organizacija Inicijativa mladih za ljudska prava, koja je navela da zahteva reakciju nadležnih organa, a od vlasti u Srbiji zahteva da "konačno osudi nasilje i stane u zaštitu žrtava raznih nasilnih grupacija“.

Grafite mržnje osudile su i opozicione Nova stranka, Stranka moderne Srbije i Demokratska stranka, Pokret za preokret, kao i regionalne stranke, Liga socijaldemokrata Vojvodine i Vojvođanska partija.

U međuvremenu, grupa građana i aktivista je 24. novembra uveče prekrečila grafite.

XS
SM
MD
LG