Dostupni linkovi

Članovi 'Pravde za Davida i Dženana' ispred Parlamenta BiH


Ispred Parlamenta BiH
Ispred Parlamenta BiH

Članovi grupa "Pravda za Davida" i "Pravda za Dženana" okupili su se ispred Parlamenta Bosne i Hercegovine u Sarajevu gdje je počela javna diskusija pod nazivom "Pravo na pravdu" na kojoj učestvuje i ekspert Evropske unije za pravosuđe Reinhard Priebe.

’Pravda za Davida’: Slučaj prebaciti iz Banjaluke na tužilaštvo BiH

'Pravo na pravdu!' naziv je debate održane u srijedu u Parlamentarnoj skupštini BiH, uz učešće visokih zvaničnika Evropske unije te predstavnika pravosuđa, civilnog društva i svih nivoa vlasti u BiH.

Diskusija će poslužiti za finalizaciju specijalnog izvještaja o stanju u bh. pravosuđu koji bi do kraja ove godine trebao predstaviti ekspert za pravna pitanja EU, Rajnhard Pribe (Reinhard Priebe).

Obraćajući se sudionicima skupa, Pribe je izjavio kako se u BiH sporo provode reforme koje bi građanima donijele jednakost pred zakonom.

„Vrlo sam frustriran zbog pomanjkanja progresa u posljednjih 15 godina. Mnoge stvari koje čitam sada su potpuno identične informacijama mojih kolega iz ranih dvijehiljaditih godina. Na vama je da napravite promjene. Prava promjena može doći od vas, od građana, od nevladinih organizacija, od vlasti, pravosudnog sistema. Izgubili smo mnogo vremena koje moramo nadoknaditi. Ova debata nije mjesto da se iznose pojedinačni slučajevi ali svakako će, neki od njih, biti od pomoći da indentifikujemo prave probleme u bh. pravosuđu“, poručio je Pribe.

Riječ je o sudiji koji je radio u Albaniji i Sjevernoj Makedoniji na unapređenju pravosudnog sistema.

Evropska komisija mu je povjerila vođenje istražne komisije o događajima u Makedoniji.

Rekli ste: 'Koga vlast likvidira, to nikad niko ne otkrije'

Specijalni predstavnik i šef Delegacije EU u BiH, Johan Satler (Johann Sattler) podsjetio je da je vladavina prava ključni uslov za članstvo u EU, te da, ako BiH želi ubrzati približavanje evropskoj zajednici naroda, mora napraviti iskorake u toj oblasti.

Kao problem je naznačio i to što se u BiH prebacuje odgovornost s jednog na drugi nivo vlasti, te podsjetio na podatke o padu povjerenja građana u pravosuđe i njihovim stavovima da pravosudne institucije spadaju u red najkorumpiranijih.

Šefica Jedinice za Albaniju i Bosnu i Hercegovinu iz Generalne direkcije za susjedstvo i pregovore o proširenju Evropske komisije, Mihela Matuela ( Michaela Matuella) je podsjetila na značaj uslova u kojim će svaki građanin BiH imati jednak pristup pravdi.

Video porukom učesnicima skupa se obratio Johanes Han (Johannes Hahn) koji je pored ostalog istakao da su njegove misli uz sve one koji traže pravdu u BiH, tako i uz grupu „Pravda za Davida“.

Članovi ove grupe iz Banjaluke su pozvani da učestvuju u debate, a prije toga su s nekoliko transparenata, zajedno s ocem tragično stradalog mladića iz Sarajeva, Dženana Memića, dočekivali učesnike debate na skupštinskom platou, tražeći da pravosuđe konačno riješe sumnjive okolnosti njihove smrti.

Ozren Perduv, član grupe 'Pravda za Davida', za Radio Slobodna Evropa je izjavio kako mnogo očekuje od izvještaja eksperta za pravna pitanja EU, Rajnharda Pribea (Reinhard Priebe).

“Drago nam je što smo kao grupa poznati i prepoznati, ali s druge strane smo i razočarani i ljuti što je do ovog uopše došlo. Da smo dobili ono što tražimo, prije svega porodica Dragičević, mi sasvim sigurno ovdje ne bi bili. Nažalost, ovdje smo, da i sa ovog mjesta ponovimo ono što ponavljamo 600 dana: naš utisak je da institucije u BiH apsolutno ne funkcionišu. Ono što advokat Ifet Feraget stalno ponavlja, konkretno za slučaj Dragičević, ali i Memić, jeste da traži da se pokrene istraga o istrazi, budući da ovdje postoje indikacije i sumnje da se radi o organizovanom kriminalu u koji su uključeni pripadnici policije, pripadnici tužilaštva, ali i pripadnici medicinske struke. Šaljemo jasnu poruku u nadi da će konačno doći do korjenitih promjena u pravosuđu, pošto mi smatramo da su problemi u pravosuđu osnovni problemi koji uzrokuju ovakvo stanje u društvu i državi“, izjavio je član grupe za Davida, Ozren Perduv.

Javna debata "Pravo na pravdu!", organizovana je u saradnji s Delegacijom Evropske unije u Bosni i Hercegovini i Instrumentom za tehničku pomoć i razmjenu informacija Evropske komisije (TAIEX).

Podsjetimo, i u slučaju "Memić" i "Dragičević" porodice optužuju pravosudne institucije, vlasti i MUP-ove da su upleteni i da sistemski rade na prikrivanju dokaza i štite počinitelje krivičnih djela u kojima su ubijeni njihovi sinovi.

Oba ubistva izazvala su proteste u Sarajevu i Banja Luci.

XS
SM
MD
LG