Dostupni linkovi

DPS optužuju da 'grabi' da zaposli svoje pred odlazak


Socijalistička narodna partija (SNP) koja je dio nove vlasti upozorila je da je Uprava za kadrove raspisala 53 konkursa u proteklih desetak dana te da odlazeća vlast enormno zapošljava pristalice u državnim institucijama i nakon izbora.
Socijalistička narodna partija (SNP) koja je dio nove vlasti upozorila je da je Uprava za kadrove raspisala 53 konkursa u proteklih desetak dana te da odlazeća vlast enormno zapošljava pristalice u državnim institucijama i nakon izbora.

Odlazeća vlast Demokratske partije socijalista (DPS) koristi tranziciju do izbora nove Vlade da u posljednjem trenutku obezbijedi posao svojim pristalicama, kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE) dekan Fakulteta za državne i evropske studije Đorđe Blažić.

Tako komentariše informacije o novim zaposlenjima i više stotina zahtjeva za posao u državnoj upravi koji su stigli na adresu crnogorskog Ministarstva finansija.

„To je svojevrsna zloupotreba jer se trpaju partijski vojnici da bi se pravio problem novoj vlasti koja ima zakonske mehanizme da to riješi. Kada dođu na vlast oni mogu da razriješe taj rukovodeći kadar koji je postavila stara vlast ali će oni onda imati pravo na beneficije, naknade, otpremnine. Ovdje se svjesno ide na urušavanje sistema uspostavljanja (nove) vlasti i to je klasična opstrukcija“, navodi Blažić.

Dok se čeka formiranje nove Vlade, odlazeća u tehničkom mandatu, kako tvrdi dio partija nove vlasti, nastavlja ubrzano zapošljavanje u javnom sektoru, što je, kako navode, u suprotnosti sa Planom optimizacije javne uprave koji pomaže Evropska unija i koji je uslov Svjetske banke za dobijanje garancija za kredite.

“Mi smo početkom oktobra izašli sa podatkom da je preko 700 zahtjeva za zasnivanje radnog odnosa u javnom sektoru stiglo u Ministarstvo finansija. Od tada se taj broj samo uvećavao”, kaže za RSE potpredsjednik Građanskog pokreta URA Miloš Konatar, dodajući da imaju saznanja da Uprava za kadrove svakodnevno raspisuje nove oglase.

Za deset dana 53 konkursa

Iz Ministarstva javne uprave RSE nijesu potvrdili ni demantovali navode o enormnom zapošljavanju u državnoj administraciji od raspisivanja parlamentarnih izbora juna ove godine do danas. Iz tog resora nijesu odgovorili ni na naše pitanje koliko su nova zapošljavanja u suprotnosti sa Planom optimizacije u državnoj upravi.

Socijalistička narodna partija (SNP) koja je dio nove vlasti upozorila je da je Uprava za kadrove raspisala 53 konkursa u proteklih desetak dana te da odlazeća vlast enormno zapošljava pristalice u državnim institucijama i nakon izbora. Poslanik SNP Dragan Vukić za RSE kaže da su od nadležnih organa zahtijevali da do izbora nove vlasti zaustavi zapošljavanje.

„U ovom trenutku vidimo da oni to rade onako namjerno, pred odlazak sa vlasti. Ostavljajući novoj vlasti koju mi činimo opterećenje za budžet“, smatra Vukić.

Govoreći o motivima odlazeće vlasti da ubrzano zapošljava svoj partijski kadar u javnoj upravi, Vukić smatra da DPS na taj način nastavlja svoju tridesetogodišnju praksu partijskog zapošljavanja.

“Mislimo da je to ostavljanje prostora za neko buduće vrijeme za neke nove ili lokalne ili državne izbore. Gdje bi DPS mogao da se pozove i kaže - mi smo vas zaposlili i dali vam posao, dajte vi nama sada glas. Jednostavno, iskorišćavanje građana kao što su radili i u prethodnom periodu”, zaključio je Vukić.

Zapošljavanje po ugovoru o djelu, mimo konkursa

Miloš Konatar kaže da „neće isključiti mogućnost“ da se buduća vlast eventualno suoči sa tužbama onih koji tokom racionalizacije javne uprave ostanu bez posla.

„Ali mi se moramo držati principa. Moramo iskorijeniti partijsko zapošljavanje bez kriterijuma. Nikad se u Crnoj Gori više ne smije desiti da npr. na čelu Direktorata MUP-a za vanredne situacije bude profesor jezika i književnosti. Ne možemo trideset godina donosti pogrešne odluke a da za to ne platimo neku cijenu“, konstatuje Konatar.

Profesor Đorđe Blažić podsjeća da je većina zaposlenih u javnoj upravi, dobijala posao na osnovu ugovora o djelu, mimo konkursa i donošenja rješenja o zaposlenju, kao partijski kadrovi, što je, kako poručuje, nastavak nezakonite i neustavne prakse.

„U javnoj upravi može da se zaključi ugovor o djelu gdje recimo ministarstvo zaključuje takav ugovor sa stolarom da napravi sto koji košta 150 eura. Ali predmet ugovora o djelu ne može biti posao iz osnovne djelatnosti ministarstva ili drugog organa uprave, to ne može nikako. Ta pojava je u crnogorskoj javnoj upravi vrlo učestala zloupotreba i traje decenijama“, ocjenjuje Blažić.

Krah politike optimizacije

Informacije o novim zaposlenjima i zahtjevima za posao u javnoj upravi potvrda su neuspjeha vladinog Plana optimizacije, ocjenjuju u nevladinoj organizaciji Institut alternativa koja godinama prati proces reforme državne uprave.

Ovo je krah vladine politike optimizacije koja je od početka bila samo deklarativna kaže za RSE Milena Muk iz Instituta alternativa.

„Vlada koja je u tehničkom mandatu ne bi trebalo da zapošljava, osim ako je to stvarno nužno, i naročito ne bi trebalo da postavlja zaposlene na rukovodnim pozicijama, a što smo mi imali prilike da gledamo u ovom tranzicionom periodu vlasti u Crnoj Gori“, komentariše Milena Muk.

Na problem viška zaposlenih u javnim službama godinama ukazuju iz međunarodnih organizacija pa je Crna Gora donijela dvogodišnji Plan optimizacije javne uprave čija je realizacija počela 2018. godine i koji ističe do kraja ove godine.

Izgubljena dva evropska miliona

Vlada je krajem 2017. godine evropskim partnerima dostavila podatak od 51.500 zaposlenih u javnoj upravi sa planom da se do kraja 2020. on smanji na 48.000. Evropska unija je Crnoj Gori za reformu javne uprave, uključujući i otpremnine zaposlenim, odobrila 8 miliona eura.

Prošle godine je od ove podrške izgubljeno dva miliona zbog toga što proces nije tekao kako treba.

„Eksterna evaluacija reforme javne uprave koja je rađena za potrebe EU od strane nezavisnih stručnjaka pokazala je da su u optimizaciji javne uprave postignuti minimalni rezultati“ ocjenjuje Milena Muk.

Iz saopštenju Ministarstva javne uprave, od 20.novembra, međutim, navode da je u prethodnom periodu napravljen značajan iskorak u reformi javne uprave ističući da posebnu pažnju posvećuju selekciji i odabiru kandidata za rukovodeća mjesta u državnim organima.

Na izborima od 30.avgusta, nakon tri decenije promijenjena je vlast Demokratske partije socijalista, crnogorskog predsjednika Mila Đukanovića.

Tročlana koalicija koju predvode Demokratski front, Demokrate Crne Gore i Građanski pokret URA osvojila je tijesnu parlamentarnu većinu. Zdravko Krivokapić izabran je za mandatara i u toku su pripreme za izbor nove Vlade.

Sjednica parlamenta, na kojoj se očekuje izglasavanje Krivokapićevog kabineta zakazana je za 2. decembar.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG