Dostupni linkovi

Verhelyi: Cilj je da ceo Zapadni Balkan bude deo EU


 Oliver Varhelyi
Oliver Varhelyi


Evropski komesar za proširenje Oliver Vrahelyi ocenio je 19. novembra da budućnost celog regiona Zapadnog Balkana leži u Evropskoj Uniji (EU), te da je starteški cilj da ceo region bude deo EU.

"Srbija ima ključnu ulogu u tom procesu", poručio je komesar Varehlyi u obraćanju spoljnopolitčkom komitetu Evropskog Parlamenta (AFET).

Ocenivši Srbiju najvažnijim trgovinskim partnerom EU u regionu, evropski komesar je podvukao da ta zemlja ima "jedinstvenu odgovornost u napretku celog regiona na evropskom putu".

On je ocenio da je nova vlada formirana mnogo kasnije od očekivanog, ali je ocenio ohrabrujućom činjenicu da su evropske reforme kao i dijalog sa Kosovom glavni prioritet nove Vlade.

"Želim da podvučem, a to zasnivam na onome šta mi je rekao predsednik (Srbije Aleksandar) Vučić i premijerka (Ana) Brnabić, da je ovo vlada koja će sprovesti EU reforme", ocenio je Varhelyi.

Evropski komesar je ocenio da je Srbija najmanje pogođena krizom zbog pandemije COVID-19 "zahvaljajujući sveobuhvatnom paketu pomoći države privatnom sektoru".

Oliver Varhelyi se osvrnuo na Ekonomsko investicioni plan za Zapadni Balkan koji je Evropska komisija predstavila početkom oktobra. S tim u vezi je podvukao da će veće investicije i privredni rast u regionu biti mogući samo uz implementaciju fundamentalnih reforomi u oblasti vladavine prava i javne administracije.

'Crna Gora najteže pogođena krizom'

Verhelyi je ocenio da nova Vlada Crne Gore mora odmah da se pozabavi sa dva ključna prioriteta koja obuhvataju ubrzanje reformi, posebno u oblasti vladavine prava, kao i socijalno-ekonomskim oporavkom od posedica pandemije korona virusa.

On smatra da je u upoređenju sa ostalim zemljama na Zapadnom Balkanu, ekonomija Crne Gore najteže pogođena krizom pandemije. On je ocenio da je privreda Crne Gore možda i najteže pogođena krizom u odnosu na druge zemlje regiona.

"Procena je da će Crna Gora izgubiti oko 20 procenata bruto društvenom proizvoda zbog posledica krize izazvane pandemijom COVID-19 koja je posebno pogodila turistički sektor ove zemlje", rekao je Varhelyi.

On je naglasio da je u postizbornom periodu potrebno novoj crnogorskoj vladi i skupštini da pronađe "međupartijski i društveni koncenzus i demonstrirati u praksi posvećenost evropskoj agendi".

Osvrćući se na buduću vladu Crne Gore, evropski komesar je ocenio da "prvi put u istoriji ove mlade države postoji različita opcija za formiranje vlasti".

Podvukavši da je za dalji napredak u zemlji potrebna "glatka tranzicija vlasti", Oliver Varhelyi je ocenio da su predloženi članovi nove ekspertske vlade u Podgorici "mladi profesionalci, sa malo političkog iskustva".

On je pozdravio potpisivanje memoranduma do kojeg je došlo odmah nakon dogovora o formiranju vladajuće kolalicije, a kako je rekao Varhelyi, pre svega su važni bili elementi koji su se ticali daljeg nastavka procesa vezanih za integracije u Evropsku uniju.

Varhelyi je ponovo potvrdio spremnost Evropske komisije da podrži Crnu Goru u procesu evropskih integracija kao i u oporavku zemlje od posledica pandemije COVID-19.

XS
SM
MD
LG