Dostupni linkovi

Izveštaj EP za Srbiju: Zabrinutost zbog saradnje sa Rusijom i Kinom


Boje kineske zastave na zgradi u Beogradu
Boje kineske zastave na zgradi u Beogradu

Zabrinutost zbog sve veće zavisnosti Srbije od odbrambene opreme i tehnologija iz Kine i bliske političke i vojne saradnje sa Rusijom, pozivi na aktivan dijalog sa Kosovom i nastavak međustranačkog dijaloga u Srbiji – naglasci su iz nacrta godišnjeg izveštaja o Srbiji objavljenog na sajtu Evropskog parlamenta (EP). Dokument je sačinio izvestilac EP za Srbiju Vladimir Bilčik.

Dijalog sa Kosovom prioritet

U nacrtu Bilčikovog izveštaja naglašava se da su „napredak u poglavljima koja se odnose na vladavinu prava i normalizacija odnosa sa Kosovom i dalje od suštinskog značaja i da će odrediti tempo pristupnih pregovora“.

„Normalizacija odnosa između Srbije i Kosova je prioritet i preduslov za pristupanje Evropskoj uniji“, stoji uz dokumentu, uz poziv na „aktivan i konstruktivan angažman u dijalogu“ pod pokroviteljstvom Evropske unije.

Izvestilac Bilčik ističe da je cilj dijaloga „sveobuhvatan i pravno obavezujući sporazum u skladu s međunarodnim pravom“ i ponavlja poziv da se započne primena svih postignutih sporazuma.

U nacrtu izveštaja se pohvaljuje dobra regionalna saradnja između Srbije i Kosova u borbi protiv širenja pandemije COVID-19, uključujući saradnju gradonačelnika Mitrovice i komunikaciju između ministara zdravlja.

Pokrenuti međustranački dijalog

Zabrinutost zbog dominacije vladajuće stranke tokom izbornog procesa, koja je uočena i u medijima, pominje se u nacrtu izveštaja.

Vlasti Srbije se pozivaju da u potpunosti primene preporuke OEBS-ove misije za monitoring izbora ODIHR, kako bi se otklonili nedostaci pre narednih izbora.

Bilčik je izrazio žaljenje zbog odluke dela opozicije da bojkotuje izbore, uz naglasak da je učešće u političkim i izbornim procesima „jedini način da se zajamči politička zastupljenost birača“.

U nacrtu izveštaja pozdravlja se uspostavljanje međustranačkog dijaloga (IPD) uz posredstvo Evropskog parlamenta i početne mere koje su preduzele srpske vlasti i parlamentarna većina kao bi se poboljšali izborni uslovi.

Ali, navodi se da je neophodna primena svih obaveza dogovorenih tokom međustranačkog dijaloga i nastavak dijaloga uz uključivanje svih relevantnih zainteresovanih strana i proevropskih političkih snaga u državi.

Bilčik poziva novu vladu da se usredsredi na temeljne reforme i otkloni strukturne nedostatke u oblastima vladavine prava, osnovnih prava, funkcionisanja demokratskih institucija i javne uprave.

Izvestilac u nacrtu izveštaja apeluje na Srbiju „da pruži uverljive rezultate i efektivnu istragu oblastima kao što su pravosuđe, sloboda izražavanja i borba protiv korupcije i organizovanog kriminala“.

"Ponavljam poziv iz 2018. godine da se dođe do pravde, kada je u pitanju nezakonito rušenje privatne imovine u Beogradu", dodao je Bilčik.

Izvestilac je apelovao na parlament da usvoji ustavne reforme usmerene na jačanje nezavisnosti pravosuđa. Pozdravio je usvajanje nove medijske strategije i pozvao na njenu potpunu primenu.

„Žalim zbog izostanka napretka kada su u pitanju medijske slobode, uvrede, uznemiravanje, pa i govor mržnje i očekujem od vlasti u Srbiji da sprovedu hitne mere kako bi garantovali slobodu izražavanja i nezavisnost medija“, navodi Bilčik.

Zabrinutost zbog saradnje sa Rusijom i Kinom

Kada je reč o usklađenosti Srbije sa spoljnom politikom Evropske unije, u dokumentu se izražava zabrinutost zbog sve veće zavisnosti Srbije od odbrambene opreme i tehnologije iz Narodne Republike Kine i nedovoljne transparentnosti u procedurama javnih nabavki u sektoru bezbednosti.

Ponavlja se zabrinutost zbog „tesne političke i vojne saradnje Srbije sa Rusijom“.

Bilčik je u nacrtu izveštaja pozdravio činjenicu da se Srbija uskladila sa stavom EU o predsedničkim izborima u Belorusiji. Takođe, pozvao je Srbiju da poveća nivo usklađenosti sa izjavama visokog predstavnika Unije za spoljnu politiku i bezbednost u ime EU i odlukama Saveta.

Izvestilac je naveo i da je „primio k znanju odluku Srbije da potpiše sporazum o slobodnoj trgovini sa Evroazijskom ekonomskom unijom u oktobru 2019“, te je izrazio očekivanje da Srbija uskladi sa trgovinskom politikom EU.

Pominje se i poziv da se pojača evropska saradnja sa Srbijom kako bi se rešio problem dezinformacija i hibridnih pretnji kojima se želi podrivati evropska perspektiva regiona.

Bilčik je, između ostalog, pozvao Srbiju i da poveća održivost svog energetskog sektora diverzifikujući izvore energije.

Važno procesuiranje ratnih zločina

Bilčik naglašava da je u oblasti procesuranja ratnih zločina i pronalaska nestalih osoba važna regionalna saradnja, kao i „prepoznavanje i poštovanje sudskih presuda o ratnim zločinima, odbacivanje govora mržnje i veličanje ratnih zločinaca i podrška domaćim tužiocima u privođenju pravdi počinilaca zločina“.

Bilčik je u izveštaju ponovio svoju podršku inicijativi za osnivanje regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima i drugim grubim kršenjima ljudskih prava na teritoriji bivše Jugoslavije (REKOM).

Izvestilac Evropskog parlamenta je pozvao Srbiju i države članice Unije da vode aktivniju i efikasniju politiku komunikacije o evropskoj perspektivi, uz naglasak da se javna rasprava o pristupanju EU mora temeljiti na činjenicama i da „srpske vlasti u javnoj raspravi aktivnije saopšte svoju posvećenost evropskim vrednostima“.

Izveštaj o Srbiji bi pred Evropskim parlamentom trebalo da bude usvojen početkom 2021. godine.

XS
SM
MD
LG