Dostupni linkovi

Fabrici: Ne dovodimo u pitanje vojnu neutralnost Srbije, ali je politička nešto drugo


Sem Fabrici

„Ne dovodimo u pitanje vojnu neutralnost Srbije, ali je politička neutralnost nešto drugo. Srbija na evropskom putu treba da se približi politici EU, koja nije politički neutralna“, izjavio je šef Delegacije Evropske unije (EU) u Srbiji Sem Fabrici.

Fabrici je na međunarodnoj konferenciji „Beogradska NATO nedelja – to smo mi“ koju organizuje nevladin Centar za evroatlantske studije (CEAS), ocenio i da je Alijansa ključni partner i stub bezbednosti EU, koji ima važnu ulogu i na Zapadnom Balkanu.

„Srbija ima slobodu da odluči kome želi da se pridruži, ali ako hoće u EU, treba da vodi istu spoljnu politiku“, izjavio je Fabrici.

On je rekao i da „Brisel i Beograd imaju identične interese“, odnosno da proširenje za EU predstavlja ulaganje u demokratiju, napredak i bezbednost, a da Srbija članstvo u Uniji određuje kao nacionalni prioritet.

Fabrici je rekao i da je Srbija, koja je kandidat za članstvo u EU, među prvim zemaljama van EU koje su, kako je naveo, doprinele bezbednosnom mehanizmu Unije. „Srbija se pridružila brojnim vojnim misijama van EU i deo je mnogih mirovnih akcija. Naš razgovor, naše poluge u oblasti bezbednosti su uspostavljene", rekao je ambasador EU.

Srbija je zamlja kandidat za članstvo, ali u poslednje vreme je u padu usklađenost njene spoljne politike sa politikom EU. To je za RSE nedavno potvrdila i predsednica skupštinskog Odbora za evropske integracije Srbije, Elvira Kovač, koja je rekla da je usklađenost trenutno polovična.

Prema analizi nevladinog ISAC fonda, od 1. januara do 30. juna 2020. godine, EU je objavila 25 spoljnopolitičkih deklaracija za koje je od partnerskih država traženo usaglašavanje, kao i dve za koje to nije traženo.

EU, naime, usklađivanje sa svojom spoljnom politikom traži od zemalja kandidata, potencijalnih kandidata, zemalja Evropskog ekonomskog prostora koje nisu članice EU (sve zemlje članice EFTA, pored Švajcarske) i zemalja članica Istočnog partnerstva.

Republika Srbija se usaglasila u posmatranom periodu sa 12 od 25 deklaracija, odnosno sa 48 odsto. Poređenja radi, stopa usaglašavanja Srbije za prvih šest meseci 2019. godine iznosila je 60 odsto.

XS
SM
MD
LG