Dostupni linkovi

UN: Zloupotreba antiterorističkih zakona Srbije za zastrašivanje NVO


Po mišljenju stručnjaka UN, “široka i proizvoljna upotreba Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma” nije u skladu sa obavezama Srbije po međunarodnom pravu.
Po mišljenju stručnjaka UN, “široka i proizvoljna upotreba Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma” nije u skladu sa obavezama Srbije po međunarodnom pravu.

Stručnjaci Ujedinjenih nacija (UN) u oblasti ljudskih prava izrazili su zabrinutost da vlasti u Srbiji koriste nadzorna ovlašćenja osmišljena da targetiraju finansiranje terorizma za dobijanje infomacija od banaka i informacija o finansijskim transakcijama više od 50 nevladinih organizacija, medijskih udruženja i drugih neprofitnih organizacija.

Na saopštenje Visokog komesara Ujedinjenih nacija za ljudska prava ukazala je nevladina organizacija Građanske inicijative, koja je zajedno sa drugim organizacijama civilnog društva uputila apel međunarodnim telima, nakon što je Uprava za sprečavanje pranja novca pri Ministarstvu finansija Srbije uputila bankama da joj dostave podatke o svim novčanim transakcijama za 57 organizacija, medija i pojedinaca.

“Plašimo se da se takva upotreba srpskog zakona o sprečavanju prava novca i finansiranja terorizma upliće i ograničava slobodu izražavanja asocijacija i ljudi koji pripadaju tim grupama, kao i njihovo pravo da učestvuju u vođenju javnih poslova”, navodi se u saopštenju od 11. novembra objavljenom na sajtu Visokog komesara UN za ljudska prava.

Po mišljenju stručnjaka UN, “široka i proizvoljna upotreba Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma”, kojom se targetiraju organizacije civilnog društva, mediji i pojedinci, nije u skladu sa obavezama Srbije po međunarodnom pravu.

“Neopravdana upotreba ovog zakona rizikuje zastrašivanje aktera civilnog društva i branitelja ljudskih prava, ograničavajući njihov rad gušeći bilo kakvu kritiku na račun Vlade”, navodi se u saopštenju.

Uprava za sprečavanje pranja novca sačinila je u julu 2020. spisak od 20 pojedinaca i 37 nevladinih organizacija ili udruženja i zatražila uvid u njihove bankarske transakcije od 1. januara 2019, pod obrazloženjem da je potrebno utvrditi da li neke od tih organizacija imaju veze sa finansiranjem terorizma ili pranjem novca.

Tim povodom reagovale su i Evropska unija (EU) i Ambasada Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Srbiji, a Ombdusman za zaštitu građana Srbije Zoran Pašalić najavio je 29. jula da će izvršiti kontrolu povodom informacije da je Uprava za spečavanje pranja novca napravila spisak novinara i udruženja i od banaka tražila uvid u njihove transakcije i da će javnosti saopštiti da li je kontrola urađena na osnovu zakona.

Portparolka Evropske komisije Ana Pisonero potvrdila je istog dana da su briselske institucije zatrazile dodatne informacije oko ovog pitanja od nadležnih organa.

“Borba protiv pranja novca važan je stub integracije Srbije u EU a, istovremeno, jasno je da je osnaženo civilno društvo presudna komponenta svakog demokratskog sistema stog kao takvo mora da bude prepoznato i poštovano od strane državnih institucija”, poručila je tada Ana Pisonero.

Ambasada SAD u Srbiji je u saopštenju od 29. jula izrazila zabrinutost i pozvala Vladu Srbije da ispunjava svoju ustavnu i međunarodnu obavezu da štiti osnovne slobode izražavanja, udruživanja i okupljanja, kao i da izbegava selektivnu primenu zakona u cilju pritiska na nezavisne organizacije.

XS
SM
MD
LG