Dostupni linkovi

Srbija: Ombudsman kontroliše postupak Uprave za sprečavanje pranja novca


Ombdusman za zaštitu građana Srbije Zoran Pašalić
Ombdusman za zaštitu građana Srbije Zoran Pašalić

Ombdusman za zaštitu građana Srbije Zoran Pašalić najavio je da će izvršiti kontrolu povodom informacije da je Uprava za spečavanje pranja novca napravila spisak novinara i udruženja i od banaka tražila uvid u njihove transakcije i da će javnosti saopštiti da li je kontrola urađena na osnovu zakona.

"Zaštitnik građana nije upoznat sa razlogom zbog kojih je Uprava za sprečavanje pranja novca izabrala baš navedene medijske radnike, nevladine organizacije i udruženja građana ali će u okviru svojih nadležnosti pratiti ceo postupak", naveo je ombudsman u saopštenju.

Zaštitnik građana je rekao da posledice koje mogu da imaju kontrolisani zavise od toga šta će Uprava za sprečavanje pranja novca prilikom kontrole utvrditi.

Uprava za sprečavanje pranja novca pri Ministarstvu finansija,kako je 28. jula preneo portal Newsmax Adria, napravila je spisak medijskih radnika, nevladinih organizacija i udruženja građana i od banaka zatražila uvid u sve njihove transakcije od 1. januara 2019. do danas.

Na tom spisku, nazivom organizacije ili ličnim imenom i prezimenom i matičnim brojem nalazi se 20 ljudi i 37 organizacija ili udruženja, a sa obrazloženjem da bi se utvrdilo da li te organizacije i pojedinci "imaju veze sa finansiranjem terorizma ili pranjem novca".

Reakcija Delegacije EU u Srbiji

„Obavešteni smo o zahtevu Uprave za sprečavanje pranja novca za dobijanje informacija o finansijskom toku i drugim detaljima za više medija i NVO, između ostali, rečeno je 28. jula agenciji FoNet u Delegaciji EU.

„Razmatramo dodatne informacije i činjenice kako bismo u potpunosti razumeli događaje, uključujući vremenske odrednice i procedure“, objašnjavaju u Delegaciji EU, ali ističu da „NVO i mediji imaju ključnu ulogu u srpskom društvu i oni treba da rade slobodno, bez neprimerenog pritiska“.

„Iako se zalažemo za punu transparentnost, neopravdane istrage ne bi trebalo da se sprovode“, poručili su iz Delegacije EU u Srbiji.

Svaku neopravdanu istragu rada nevladinih organizacija, medija i pojedinaca trebalo bi smatrati pritiskom, ocenila je istog dana i Tanja Fajon, šefica Delegacije Evropskog parlamenta za saradnju sa Srbijom.

“Većina NVO, medija i pojedinaca, koji su pod istragom Vlade Srbije za pranje para, spadaju među primarne zagovornike pro-EU reformi i vrednosti vrednosti Evropske unije u Srbiji”, napisala je Fajon na svom tviter nalogu.

Uprava: Nevladine grupe nisu 'svete krave'

Ministarstvo finansija je negiralo da je istraga kojom se traži pristup podacima banaka o tim grupama i pojedincima, ciljani napad na kritičare vlasti, rekavši da je to deo redovnih postupaka.

"To su redovne aktivnosti da se proceni rizik od finansiranja terorizma", rekao je 28. jula za TV Pink Željko Radovanović, vršilac dužnosti direktora Uprave za suzbijanje pranja novca.

Radovanović je tom prilikom kazao da nevladine grupe ne treba tretirati kao "svete krave", da je isti nadzor vršen i prošle godine, kao i da su četiri ministra bili pod tom vrstom nadzora.

Više od 140 potpisa da se neće odustati od borbe za demokratsku Srbiju

Civilni sektor od Ministarstva finansija i Uprave za sprečavanje pranja novca da bez odlaganja predoče koji su osnovi sumnje zbog kojih su naložili vanredno prikupljanje informacija o organizacijama, medijima i pojedincima od strane poslovnih banaka, navodi se u saopštenju, objavljenom na sajtu nvo Građanske inicijative, koje je do sada potpisalo 140 udruženja, medija i pojedinaca.

Kako se u saopštenju navodi, član zakona na koji se pozvao direktor Uprave za sprečavanje pranja novca nalaže da se ovakva provera vrši isključivo za organizacije za koje postoje osnovi sumnje da su umešane u finansiranje terorizma.

"Pošto su na spisku brojne organizacije i pojedinci koji se bave istraživačkim novinarstvom, zaštitom ljudskih prava, transparentnošću, filmskom produkcijom, razvojem demokratije, vladavine prava i dobročinstva, nameće se zaključak da je u pitanju politička zloupotreba institucija i opasan pokušaj daljeg urušavanja vladavine prava u Srbiji", upozorava se u saopštenju.

"Zloupotreba zakonskih mehanizama i institucija radi nezakonitog pritiska na medije i organizacije civilnog društva predstavlja drastičan napad na slobodu udruživanja i slobodu informisanja", piše u tekstu i konstatuje se da je "vlast u Srbiji već godinama suočena sa ozbiljnim kritikama i međunarodnih i domaćih organizacija u vezi sa ugrožavanjem ove dve važne slobode".

Dalje se kaže da je "ovakav napad na organizacije koje se zalažu za izgradnju Srbije kao pravne države, poštovanje zakona i istinsku borbu protiv korupcije dodatni argument da su ove vrednosti ozbiljno ugrožene u Srbiji".

"Organizacije, mediji i građani neće odustati od borbe za slobodnu i demokratsku državu, bez obzira na pretnje i pritiske. Ovakvi i slični potezi vlasti samo nas dodatno motivišu da kao građani istrajemo u odbrani sopstvene države", piše u saopštenju.

Ukazuje se da će mediji i organizacije preduzeti "sve odgovarajuće pravne radnje protiv umešanih u ovu zloupotrebu, uključujući i krivični progon odgovornih, ali pre svega će insistirati na potpunim i jasnim odgovorima kako je do ovoga moglo da dođe".

U saopštenju na sajtu Građanskih inicijativa podseća se javnost da su "organizacije i mediji sa spiska izloženi različitim vrstama redovne državne kontrole, uključujući i inspekcijski nadzor i rigorozne provere finansijskog poslovanja kako od poreske uprave i Narodne banke Srbije, tako i od sopstvenih donatora".

"Svaka zakonita provera rada organizacija je dobrodošla i uvek ćemo je podržati. Sa druge strane, žestoko ćemo se suprotstaviti zloupotrebi institucija i procedura, jer to jeste naša misija – borba za demokratsku i pravno uređenju državu", piše u saopštenju.

Među više od 140 potpisnika tog saopštenja su i: Evropski pokret u Srbiji, Asocijacija nezavisnih elektronskih medija - ANEM, Autonomni ženski centar, Beogradska otvorena škola, Beogradski centar za bezbednosnu politiku, Beogradski centar za ljudska prava, Beogradski fond za političku izuzetnost.

Potpisnici su i BIRN, BIRODI, Centar za evropske politike, Centar za regionalizam - Novi Sad, Centar za ženske studije, CINS, CRTA, Danas, Fond B92, Fondacija Ana i Vlade Divac, Helsinški odbor za ljudska prava, Inicijativa mladih za ljudska prava, Institut za evropske poslove.

Potpisali su i Transparentnost Srbija, ISAC Fond, Južne vesti, Koalicija reUgovor, Komitet pravnika za ljudska prava- YUCOM, KRIK, Lokal press, Ne davimo Beograd, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Nova Ekonomija, Novosadska novinarska škola, NUNS.

Saopštenje su između ostalih potpisali i Regionalna informativna agencija JUGpress, Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda, Slavko Ćuruvija Fondacija, Trag fondacija, Viktimološko društvo Srbije, Vojvođanski građanski centar, Žene u crnom, Nacionalni konvent o Evropskoj uniji, Peščanik, Centar modernih veština.

Ministarstvo finansija Srbije je istragu mogućeg pranja novca i finansiranja terorizma povelo protiv desetina organizacija za zaštitu prava, nezavisnih novinara i opozicionih političara koji kritikuju navodnu korupciju vlasti i njenu antidemokratsku politiku, izvestila je i američka novinska agencija AP.

Ministarstvo je negiralo da je istraga kojom se traži pristup podacima privatnih banaka o tim grupama i pojedincima, ciljani napad na kritičare, rekavši da je to deo redovnih postupaka, piše AP.

Američka agencija je navela da "Srbija, koja formalno želi da uđe u Evropsku uniju, stvara bliske političke, vojne i ekonomske veze sa Rusijom i Kinom", dodavši da "kritičari kažu da Vučić vodi tu balkansku državu ka autoritarnoj vladavini u stilu ruskog predsednika Vladimira Putina".

U svom poslednjem izveštaju, "Fridom haus" koji nadzire poštovanje ljudskih prava, ocenio je Srbiju kao "hibridni režim", a ne demokratiju "zbog pada standarda u vladavini, pravosuđu, na izborima i u medijskim slobodama", zaključuje AP.

XS
SM
MD
LG