Dostupni linkovi

EK prati postojanje spiska sa licima iz nevladinog sektora u Srbiji


Evropska komisija (EK) prati sa posebnom pažnjom informacije o postojanju spiska medijskih radnika, nevladinih organizacija i udruženja građana od strane uprave za sprečavanje pranja novca pri Ministarstvu finansija Srbije.

Ana Pisonero, portparolka EK je potvrdila da su briselske institucije zatrazile dodatne informacije oko ovog pitanja od nadležnih organa.

“Borba protiv pranja novca važan je stub integracije Srbije u EU a, istovremeno, jasno je da je osnaženo civilno društvo presudna komponenta svakog demokratskog sistema stog kao takvo mora da bude prepoznato i poštovano od strane državnih institucija”, poručila je Ana Pisonero.

Uprava za sprečavanje pranja novca pri Ministarstvu finansija, kako je 28. jula preneo portal Newsmax Adria, napravila je spisak medijskih radnika, nevladinih organizacija i udruženja građana i od banaka zatražila uvid u sve njihove transakcije od 1. januara 2019. do danas.

Na tom spisku, nazivom organizacije ili ličnim imenom i prezimenom i matičnim brojem nalazi se 20 ljudi i 37 organizacija ili udruženja, a sa obrazloženjem da bi se utvrdilo da li te organizacije i pojedinci "imaju veze sa finansiranjem terorizma ili pranjem novca".

Ana Pisonero je potvrdila da se od nadležnih vlasti u Beogradu između ostalog zatražilo da se objasni koji su bili kriterijumi za selekciju.

„Organizacije civilnog društva i borci za ljudska prava imaju ključnu ulogu u podizanju svesti o građanskim i političkim pravima i mora im se omogućiti da slobodno rade“, podvukla je briselska portparolka Ana Pisonero.

XS
SM
MD
LG