Dostupni linkovi

Vojska potvrdila dolazak ruskih mirovnih snaga u Nagorno-Karabah


Ruske mirovne snage u blizini granice sa Jermenijom, 10. novembar 2020.
Ruske mirovne snage u blizini granice sa Jermenijom, 10. novembar 2020.

Ruske mirovne snage rasporedile su se u sporni region Nagorno-Karabaha, kao deo mirovnog sporazuma o okončanju sukoba između Jermenije i Azerbejdžan, javlja agencija Frans pres pozivajući se na vojsku Rusije.

Više od 400 vojnika stiglo je u Jermeniju, rekao je visoki zvaničnik Generalštaba Sergej Rudskoj, dodajući da mirovnjaci sada kontrolišu koridor Lačin, ključnu vezu između Jermenije i otcepljenog regiona Nagorno-Karabaha.

Ruski mirovnjaci, gotovo 2.000 vojnika, 90 oklopnih transportera i 380 vozila će biti raspoređeni duž borbene linije u Nagorno-Karabahu i u koridoru između regije i Jermenije, a ostaće namanje pet godina.

Nagorno-Karabah je deo Azerbejdžana ali ga naseljavaju većinski etnički Jermeni koji odbacuju azerbejdžansku vlast. Ova regija danas preživljava gotovo u potpunosti zahvaljujući budžetskoj podršci Jermenije i donacijama dijaspore širom sveta.

Sukobi su eskalirali 27. septembra i na najgorem su nivou još od devedesetih, kada je u Nagorno-Karabahu ubijeno 30.000 ljudi.

Strahuje se da je nekoliko hiljada ljudi ubijeno u poslednjoj eskalaciji sukoba oko ove teritorije koji je započeo krajem septembra. U poslednjih šest sedmica propala su tri pokušaja prekida vatre.

Prema sporazumu, Azerbejdžan će zadržati osvojene teritorije, uključujući drugi grad enklave Shusha. Etničke jermenske snage moraju se odreći kontrole nad mnoštvom drugih teritorija do 1. decembra.

Zbog potpisanog primirja, 10. novembra su u Jerevanu, glavnom gradu Jermenije izbili veliki nemiri, demonstranti su upali u Skupštinu i optužili premijera za izdaju.

U Jermeniji je 17 političkih stranaka tražilo da premijer podnese ostavku i pokrenuta je peticija kojom se traži poništavanje sporazuma.

XS
SM
MD
LG