Dostupni linkovi

Episkop Joanikije pozitivan na korona virus


Joanikije na jednom od protesta prošle godine u Crnoj Gori
Joanikije na jednom od protesta prošle godine u Crnoj Gori

Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije pozitivan je na korona virus, objavljeno je oko ponoći 4. novembra na sajtu Mitropolije Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Crnoj Gori.

U saopštenju se navodi da je zdravstveno stanje episkopa budimljansko-nikšićkog i administratora Mitropolije crnogorsko-primorske Joanikija stabilno.

Ranije (4.novembra) iz Mitropolije je saopšteno da je “episkop Joanikije dobrog opšteg stanja i vitalnih parametara i nije indikovan prijem na bolničko liječenje, već je upućen na kućno praćenje uz nadzor ljekara”, ali da je konstatovan „minimalan fokus zapaljenja na desnom plućnom krilu“ zbog čega je sprovedeno PCR testiranje.

Dan nakon smrti mitropolita Amfilohija, 31. oktobra, vladika Joanikije postavljen je za administratora Mitropolije crnogorsko-primorske i ostaće na toj funkciji do izbora novog mitropolita. U Mitropliji su u nekoliko navrata izrazili očekivanje da Joanikije naslijedi Amfilohija na mjestu mitropolita SPC za Crnu Goru.

Inače, Joanikije je bio među vjerodostojnicima SPC koji su učestvovali na trodnevnim vjerskim dogadjanima od smrti Amfilohija u petak do sahrane u nedelju 1. novembra, a tokom kojih nijesu poštovane propisane epidemiološke mjere zbog infekcije korona virusa.

Sahrani i višečasovnoj liturgiji prisustvovali su patrijarh Irinej, koji je predvodio opijelo i liturgiju, vladike ostalih eparhija, predstavnici drugih pravoslavnih crkava, brojni političari, te predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i srpski član predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik.

U srijedu, 4. novembra je saopšteno da je i patrijarhu SPC Irineju registrovan korona virus zbog čega je hospitalizovan.

Na sahrani u Hramu Hristovog vaskrsenja gdje je bio izložen otvoreni kovčeg sa tijelom mitropolita, sveštenici, najveći dio vjernika nijesu nosili maske ni poštovali fizičku distancu.

Sveštenici su pričešćivali vjernike istom kašikom a dio prisutnih je u mimohodu ljubio ruku pokojnika. Na hiljade vjernika prisustvovalo je obredima sahrane i pored apela nadležnih da se postuju epidemiološke mjere Nacionalnog kordinacionog tijela za zarazne bolesti (NKT).

Crna Gora je među najugroženijim u regionu sa 895 oboljelih od COVID 19 na 100 hiljada stanovnika.

XS
SM
MD
LG