Dostupni linkovi

Patrijarh Irinej pozitivan na korona virus, smešten u bolnicu


Patrijarh Irinej

Srpska pravoslavna crkva (SPC) saopštila je na svom sajtu da je poglavar SPC Irinej hospitalizovan u COVID bolnici u Beogradu nakon što je testiran pozitivno na korona virus.

Na sajtu se navodi da je patrijarh "bez simptoma i odličnog opšteg stanja".

"U sklopu redovne procedure testiranja, a nakon epidemiološke procene, učinjeno je PCR testiranje na SARS COV2 kojim je potvrđeno da je Njegova Svetost Patrijarh srpski Irinej pozitivan bez simptoma i odličnog opšteg stanja", navodi se na sajtu SPC-a i dodaje da je patrijarh hospitalizovan u COVID bolnici u Beogradu.

U Srbiji je 4. novembra, prema podacima Ministarstva zdravlja, registrovano 2.412 novoobelilih od COVID-19, dok je šest osoba preminulo.

Poglavar SPC Irinej predvodio je 1. novembra opelo i liturgiju uoči sahrane mitropolita crnogorsko primorskog Amfilohija u kripti Sabornog hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici, kojoj je prisustvovalo hiljade vernika.

Na sahrani gde je bio izložen otvoreni kovčeg sa telom mitropolita, sveštenici, najveći deo vernika kao i pojedini političari, nisu nosili maske, ni poštovali fizičku distancu.

Sveštenici su pričešćivali vernike istom kašikom, a deo prisutnih je u mimohodu ljubio ruku pokojnika čije je telo bilo izloženo u otvorenom kovčegu.

Nacionalno koordinaciono telo za zarazne bolesti (NKT) Crne Gore najoštrije je osudilo "drastično kršenje propisanih epidemioloških mjera za zaštitu zdravlja i života građana" tokom tri dana, koliko je trajao ispraćaj mitropolita Amfilohija.

Podgorica: Vjernici Srpske crkve odaju poštu mitropolitu Amfilohiju
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:17 0:00

Mitropolit Amfilohije preminuo je 30. oktobra usled komplikacija izazvanih korona virusom.

XS
SM
MD
LG