Dostupni linkovi

Crnogorska Mitropolija hoće Joanikija, konačno odlučuje SPC u Beogradu


Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije, manastir Ostrog, decembar 2019.
Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije, manastir Ostrog, decembar 2019.

Predstojeći izbor novog mitropolita crnogorsko-primorskog se, nakon smrti Amfilohija Radovića, za sada, svodi na pitanja: da li će za novog mitropolita biti izabran episkop Joanikije, kako očekuju u Mitropoliji u Crnoj Gori ili će se Sabor Srpske pravoslavne crkve (SPC) odlučiti za nekoga ko nije iz Crne Gore.

Član pravnog tima Mitropolije crnogorsko-primorske, advokat Dragan Šoć, ne sumnja da će Sabor SPC izabrati episkopa budimljansko-nikšićkog Joanikija za novog mitropolita crnogorsko primorskog.

To očekivanje je u skladu sa izjavom i protojereja Nikole Pejovića od 2. novembra koji je rekao da se očekuje da Joanikije naslijedi Amfilohija.

Šta kažu iz pravnog tima Mitropolije?

Advokat Dragan Šoć za Radio Slobodna Evropa (RSE) ističe da ne vidi razlog da Sabor odluči drugačije.

"Mislim da neću pogriješiti ako kažem da sam 100 posto siguran da vjerni narod u Crnoj Gori već vidi episkopa budimljansko-nikšićkog Joanikija kao prirodnog nasljednika Amfilohija. U prethodnom periodu mnogo puta, što riječju, što djelom, pokojni mitropolit stavio do znanja da je to njegov nasljednik", navodi Šoć.

"Siguran sam da Sabor nema nikakvog razloga da ne oslušne volju vjernika u Crnoj Gori i da prepozna da je vladika Joanikije očekivani mitropolit crnogorsko-primorski, jer to bi bilo u duhu dosadašnje tradicije. Svi mitropoliti [u Crnoj Gori, prim. red.] su bili iz Crne Gore", dodaje Dragan Šoć.

Odgovarajući na pitanje, da li u odbacuje mogućnost političkog uticaja zvaničnog Beograda, na Sabor i odluku o izboru mitropolita u Crnoj Gori, zbog prethodnih zategnutih odnosa dosadašnjeg mitropolita Amfilohija sa vlastima u Srbiji i dijelom Sinoda, advokat Šoć kaže da takvu mogućnost ne isključuje.

"Ne mogu isključiti mogućnost da neko želi da u Crnu Goru pošalje nekoga ko bi više slušao Beograd nego osluškivao želje naroda u Crnoj Gori odnosno vjernika. Ali, vjerujem da Sabor ima dovoljno iskustva i mudrosti da takvim željama ne izađe u susret. I da je Sabor mnogo važnije da duhovni život u Crnoj Gori održi i razvija na miran i prirodan način nego da zbog trenutnih političkih želja i ambicija, na neki način, razruši ono što je pokojni mitropolit gradio 30 godina. Naravno, vjernici ne mogu da odlučuju o tome ko će biti mitropolit ali mogu da imaju svoj odnos prema tome", zaključuje advokat Šoć.

Ima li Vučić ulogu u izboru mitropolita?

Na drugoj strani, crnogorski istoričar Miloš Vukanović ne sumnja da će glavnu riječ u odabiru novog mitropolita u Crnoj Gori imati srpski predsjednik Aleksandar Vučić i patrijarh Irinej, sa namjerom da preko Crkve još jače utiču na dešavanja u Crnoj Gori.

"Skoro po pravilu su duhovna i svjetovna vlast u saglasju oko glavnih nacionalnih pitanja, a takva praksa je u Srbiji učvršćena jakim uticajem Aleksandra Vučića nad beogradskom Patrijaršijom. Nesumjivo je da će glavnu riječ u odabiru novog crnogorskog mitropolita imati upravo Vučić sa namjerom da putem Crkve još jače utiče na dešavanja u Crnoj Gori. Nesumnjivo je da se interesi Vučića i patrijarha Irineja poklapaju, jer prirodno želi da ojača kontrolu nad jednom od svojih primarnih mitropolija, ali i da suzbije određene naznake autonomnog djelovanja episkopa unutar Crne Gore kojima smo, makar nominalno svjedočili u posljednje vrijeme", riječi su Vukanovića.

Istoričar Vukanović smatra da bi eventualan izbor novog mitropolita, koji nije u skladu sa očekivanjima vjernika u Crnoj Gori, mogao izazvati otpor prema tom mitropolitu, odnosno njegovoj potencijalnoj politici lojalnosti Beogradu, a ne Cetinju.

"Ne smijemo zaboraviti da je Crna Gora izuzetno autonomno nastrojena i voli da pruža otpor raznim centralističkim tendencijama. Ukoliko budući mitropolit bude slušao Beograd, a ne da radi u interesu Cetinja ili Podgorice, sigurno će doći do otpora prema takvoj politici. Ne samo otpora od strane dijela crnogorske vlasti i od građana koji su do sada bili kritički nastrojeni prema Mitropoliji crnogorsko-primorskoj, već i od određenog broja vjernika Mitropolije", tvrdi Vukanović.

Analitičar: Očekivati političke pritiske

Vjerski analitičar iz Beograda Draško Đenović za RSE procjenjuje da će za novog mitropolita biti izabran upravo Joanikije koji je sada administrator.

"To bi bilo prirodno jer je on bio bliski saradnik Amfilohija i to bi održalo kontinuitet na toj važnoj funkciji. Joanikije je godinama sarađivao sa Amfilohijem, upoznat je s crkvenim prilikama i ne dolazi iz neke druge sredine", ocjenjuje Đenović.

S druge strane, Đenović kaže da je realno očekivati političke pritiske prilikom izbora novog crnogorsko-primorskog mitropolita.

"Svi vole da imaju crkvu uz sebe a niko ne voli da je ima protiv sebe. Vidjeli smo šta se dogodilo kada je crkva ustala protiv jedne od opcija u Crnoj Gori, koja je na izborima nakon 30 godina izgubila", navodi Đenović.

Imajući u vidu da je mitropolit Amfilohije bio predvodnik struje unutar SPC, koja se suprotstavljala politici prema Kosovu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića otvara se pitanje da li će on pokušati da utiče na izbor novog mitropolita.

"Vučić bi volio da se pita za sve, ali on se ne pita da li će Joanikije dobiti podršku. Vučić je rekao da je agnostik. To je crkva u Crnoj Gori, a ne u Srbiji. Joanikije Vučiću nije dozvolio da govori na Amfilohijevoj sahrani i Joanikije na toj liniji ostaje. Takođe, nisam siguran da patrijarh ima dovoljnu većinu da bi mogao da ide protiv volje episkopa ako oni ocijene da je Joanikije dobar kandidat", kaže Đenović.

Vučić je 31. oktobra, po dolasku u Podgoricu, na pitanje Televizije Vijesti hoće li govoriti na Amfilohijevoj sahrani, rekao da se nije nametao, ali da to može da uradi ako to bude od njega traženo.

Po povratku u Beograd, Vučić je izjavio nije tražio da govori na sahrani, kao i da je Amfilohije imao mnogo bližih ljudi od njega.

Vjerski analitičar Draško Đenović potvrđuje da ima više struja unutar Sinoda.

"On [patrijarh Irinej, prim. red] ima svoju poziciju ali nije ni tu sve med i mlijeko i nije tu sve simfonijski uštimano. Za izbor mitropolita će biti bitno šta kaže Episkopski Savjet pravoslavne crkve u Crnoj Gori. Ako bude postavljen neko ko nije prihvatljiv ostalim sveštenicima, postavlja se pitanje svrsishodnosti takve odluke", pojašnjava Đenović i navodi da je moć mitropolita Amfilohija bila u tome što ga je narod pratio.

Kako se bira novi mitropolit?

Kako je prethodno najavljeno, Sabor neće izabrati novog mitropolita crnogorsko-primorskog prije maja 2021. godine, kada bi trebalo da bude održan Sabor SPC.

Dan nakon smrti mitropolita Amfilohija za administratora mitropolije je postavljen vladika Joanikije i ostaće na toj funkciji do izbora novog mitropolita. Izbor novog mitropolita se obavlja tajnim glasanjem.

Amfilohije, koji je 30 godina bio na čelu Mitropolije SPC u Crnoj Gori, sahranjen je 1. novembra u kripti Sabornog hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici.

Mitropolit Amfilohije - lik i djelo
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:54 0:00

Mitropolita bira Sabor na čijem čelu je patrijarh SPC Irinej, uz prisustvo, najmanje dvije trećine arhijereja (episkopa, mitropolita, patrijarha i arhiepiskopa) kojih ima 45.

Glasa se tajno i odlučuje se apsolutnom većinom. Ukoliko nema apsolutne većine, glasa se između dvojice kandidata koji su dobili najviše glasova.

Ukoliko taj broj glasova bude jednak, konačnu odluku donosi patrijarh SPC.

Sinod, najuže tijelo SPC, čine patrijarh i četiri eparhijska arhijereja.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG