Dostupni linkovi

Turska najavljuje mjere zbog karikature Erdogana u Charlie Hebdou


Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, mart 2020.

Turska je danas, 28. oktobra, najavila da će preduzeti "sudske i diplomatske" mjere nakon što je francuski satirični sedmičnjak Charlie Hebdo (Šarli Ebdo) objavio karikaturu predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana (Redžep Tajip Erdoan).

"Bit će preduzete neophodne pravne i diplomatske akcije" zbog karikature, navodi se u saopštenju turskog Predsjedništva, usred rastućih tenzija između Ankare i Pariza.

Nakon ovog saopštenja, tužilaštvo je najavilo otvaranje istrage protiv uprave Charlie Hebdoa.

Francuski list je sinoć, 27. oktobra, objavio na društvenim mrežama naslovnu stranicu posljednjeg broja na kojoj je karikatura Erdogana u donjem vešu, sa pivom u ruci, kako zadiže haljinu ženi sa hidžabom i komentariše: "Uh! Poslanik!".

Ovo je razljutilo Ankaru, a tursko Predsjedništvo je danas oštro osudilo tu karikaturu koja odražava, kako je navedeno, "neprijateljstvo prema Turcima i islamu".

Nove tenzije su došle u jeku diplomatske krize između Turske i Francuske, dvije članice NATO-a.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron (Emanuek Makron) je prošle sedmice na komemoraciji ubijenom nastavniku historije i geografije Samuelu Patyju (Pati) rekao da će Francuska "nastaviti da brani karikature".

Mladi islamista je ubio Patyja jer je na času o slobodi izražavanja pokazao đacima karikature muslimanskog poslanika Muhameda.

Muslimani vjeruju da je svako prikazivanje poslanika bogohuljenje.

Macronova izjava izazvala je burne reakcije u muslimanskom svijetu, na čelu sa Turskom čiji je predsjednik izrazio sumnju u "mentalno zdravlje" francuskog predsjednika i pozvao na bojkot francuskih proizvoda.

Karikature poslanika Muhameda je objavio satirični časopis Charlie Hebdo, koji je 2015. bio meta smrtonosnog napada.

U Parizu je u toku suđenje navodnim saučesnicima tog napada u kojem je ubijeno 12 osoba.

XS
SM
MD
LG