Dostupni linkovi

Posledice bojkota robe iz bliskoistočnih država po francusku ekonomiju


Prazne police na kojima su bili izloženi francuski proizvodi, nakon bojkota kuvajtskih supermarketa francuske robe, u Kuvajtu 25. oktobra 2020.
Prazne police na kojima su bili izloženi francuski proizvodi, nakon bojkota kuvajtskih supermarketa francuske robe, u Kuvajtu 25. oktobra 2020.

Vlasti u Parizu su pozvale bliskoistočne zemlje da zaustave kampanju bojkota njene robe koji su pokrenuli pojedini trgovinski lanci ali i obrazovne institucije nakon izjave predsednika Francuske Emanuela Makrona da brani pravo pokazivanja karikatura proroka Muhameda koje islam zabranjuje.

Bliski istok nije ključno tržište za francuski izvoz, ali bi sveobuhvatni bojkot pogodio njenu ekonomiju, pre svega vojnu industriju i proizvođače hrane.

Uklanjanje francuskih sireva i parfema

Francusko ministarstvo inostranih poslova je saopštilo da “neosnovane” pozive na bojkot podstiče “radikalna manjina”.

Dodaje se Francuska promoviše “slobodu savesti, izražavanja i vere, te da odbacuje sve stavove kojima se podstiče mržnja”.

Kako javlja BBC, francuski proizvodi su uklonjeni iz pojedinih prodavnica u Kuvajtu, Jordanu, Kataru, uključujući i poznate kozmetičke preparate.

U Kuvajtu je nevladina Unija potrošačkih zadruga naložila bojkot zbog, kako je saopštila, “ponovljenih uvreda” na račun proroka Muhameda.

Oko 60 mešovitih preduzeća u ovoj zemlji je najavilo bojkot, a na društvenim mrežama su objavljeni snimci uklanjanja francuskih sireva s polica.

U Kuvajtu je 430 turističkih agencija otkazalo rezervacije na letovima za Francusku, objavio je Savez kuvajtskih putničkih agencija.

Kako javlja Al Džazira, u Kataru je kompanija proizvodnju i promet mlečnih proizvoda Vajbah najavila bojkot francuske robe te da će pronaći alternativu za snabdevanje.

“Haštag” u kome se poziva na bojkot lanca prodavnica francuskog supermarketa “Karfur” (Carrefour) je drugi po popularnosti u Saudijskoj Arabiji, najvećoj arapskoj ekonomiji.

Istovremeno, Univerzitet u Kataru je saopštio da je zbog Makronovih izjava odložio planiranu Francusku kulturnu nedelju zbog, kako je navedeno, “svesnog napada na islam i njegove simbole”.

Organizacija za islamsku saradnju izrazila je žaljenje “zbog izjava francuskog predsednika”, ističući da bi mogle da naškode francusko-muslimanskim odnosima.

Kan: Makron podstiče islamofobiju

Makrona je žestoko napao i predsednik Turske Redžep Tajip Erdoan koji je u dva navrata doveo u pitanje njegovo mentalno zdravlje. Zvanični Pariz je oštro reagovao na tu izjavu i povukao svog ambasadora iz Ankare na konsultacije.

Politički lideri u Turskoj i Pakistanu su optužili Makrona da ne poštuje "slobodu vere", te da marginalizuje milione muslimana u Francuskoj.

Pakistanski premijer Imran Kan je napisao u nedelju na Tviteru da je Makron izabrao “da ohrabri islamofobiju napadajući islam umesto terorista” te da “sračunato provocira muslimane, uključujući sopstvene građane”.

U međuvremenu, manje antifrancuske demonstracije održane su u delovima Libije, Gazi i severnoj Siriji koje kontrolišu milicije koje podržava Turska.

Makron: Nikada nećemo podleći

Makron je u četvrtak izjavio da se njegova zemlja “neće odreći” karikatura proroka Muhameda koje islam zabranjuje.

On je to kazao u četvrtak na komemoraciji povodom ubistva profesora Samuela Patija kome je radikalni islamista poreklom iz Čečenije odrubio glavu zato što je na času o slobodi govora učenicima u gimnaziji u predgrađu Pariza pokazivao karikature proroka Muhameda.

Makron je ponovo u nedelju na Tviteru iskazao odlučan stav u odbranu francuskih sekularnih vrednosti.

"Nećemo podleći, nikada."

On je dodao da je “naša istorija je borba protiv tiranije i fanatizma. Nastavićemo”.

Makron je istovremeno poručio da “poštujemo sve razlike u duhu mira”. U prethodnom tvitu je napisao “svim smo jedno”.

Na njegov prošlonedeljni tvit, koji je objavljen i na arapskom, bilo je 28 hiljada komentara, većina uvredljivih.

Makron je početkom oktobra, pre ubistva Patija, najavio uvođenje strožih zakon u cilju suzbijanja, kako je nazvao, “islamski separatizam” u Francuskoj.

Francuska izvozi najviše oružje na Bliski istok

Bliski istok nije ključno tržište za francuski izvoz, koji je uglavnom usmeren na druge članice Evropske Unije. U Turskoj, kao najvećem trgovinskom partneru u ovoj regiji, plasira proizvoda u vrednosti od 6,7 milijardi dolara, odnosno 1,2 odsto svog ukupnog izvoza, navodi se na sajtu World's Top Exports u maju ove godine.

Međutim, prema podacima Rojtersa, oko 60 odsto francuskog izvoza oružja, ili 3,92 evra, u 2017-oj otišlo je u zemlje Bliskog istoka.

Kada je reč o hrani, francuski izvoz iznosi 65 milijardi dolara, od toga 2,2 milijarde odlazi na Bliski istok, pre svega u Saudijsku Arabiju, Ujedinjene Arapske Emirate, zatim Egipat i Liban. Najpopularniji proizvodi su piće – oko 30 odsto (vina i konjak), mlečni proizvodi (16 procenata) i voće (9 odsto).

Osim hrane, na Bliskom istoku su veoma popularni i francuski restorani. Prema podacima “Trip Advisors-a”, u Ujedinjenim Arapskim Emiratima ima 152 restorana sa francuskom kuhinjom ili insipirisani njom; u Bejrutu, glavnom gradu Libana, 72, a u saudijskoj prestonici Rijadu 32.

Francuski mediji različito ocenjuje posledice eventualnog bojkota.

Prazne police u Kuvajtu gde su bili francuski proizvodi
Prazne police u Kuvajtu gde su bili francuski proizvodi

Tako RFI piše da to može “naneti štetu mnogim francuskim kompanijama”, jer je osim hrane na udaru i turizam i avioindustrija.

S druge strane, sajt “20 minuta” navodi da je cilj bojkota “više da se pošalje simbolična poruka nego što može da našteti francuskoj ekonomiji”.

Poziva iz muslimanskih zemalja na bojkot francuskih proizvoda bilo je i 2015. nakon terorističkih napada na satirični list “Šarli Ebdo” zbog objavljivanja karikatura proroka Muhameda. Tom prilikom je ubijeno 12 lica, uglavnom novinara ovog magazina.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG