Dostupni linkovi

Ubijeni nastavnik proglašen za mučenika slobode izražavanja u Francuskoj


Francuski predsednik Emanuel Makron posle ubistva nastavnika koje je okarakterisao kao "teroristički, islamistički napad".
Francuski predsednik Emanuel Makron posle ubistva nastavnika koje je okarakterisao kao "teroristički, islamistički napad".

Nastavnik istorije kojem je blizu Pariza odsečena glava pošto je u okviru građanskog vaspitanja učenicima pokazao karikature proroka Muhameda kao ilustraciju ideje slobode, odmah je u Francuskoj predstavljen kao mučenik slobode izražavanja. Nastavnici u toj zemlji, mada u strahu zbog šokantnog ubistva, poručuju da neće odustati od spornih i teških tema, pišu svetski mediji.

"Napad na slobodu izražavanja"

Ubistvo nastavnika donelo je Francuskoj nacionalnu traumu koja je oživela sećanja na nedavne terorističke napade, piše Njujork tajms (The New York Times) uz konstataciju da je žrtva napada odmah širom francuskog političkog spektra predstavljena kao mučenik slobode izražavanja.

Predstavnici francuskog parlamenta su ustali da odaju počast žrtvi, dok je francuski predsednik Emanuel Manuel (Emmanuel Macron) na mestu napada u petak (16. oktobra) uveče rekao da je to bio pokušaj uništavanja republike. Makron je, kako piše američki list, iskoristio simboliku napada na nastavnika i ponavljajući antiislamske teme koje je nedavno naglašavao i rekao da je učitelj "žrtva terorističkog, islamističkog napada".

Nastavnik je ubijen "zato što je predavao, jer je predavao slobodu izražavanja, slobodu da se veruje i ne veruje", rekao je francuski predsednik u kratkom televizijskom obraćanju. Njujork tajms ukazuje da su francuski zvaničnici svih političkih boja požurili da osude ubistvo učitelja. "Ubistvo nastavnika istorije je napad na slobodu izražavanja i vrednosti republike", naveo je predsednik Nacionalne skupštine Rišar Feran (Richard Ferrand) na Tviteru (Twitter). "Napad na učitelja je napad na sve francuske građane i slobodu".

Zvaničnik policijskog sindikata rekao je francuskoj televiziji BFM da su svedoci videli kako je napadač prerezao grlo žrtvi. Policija je pozvana, rekli su zvaničnici, i pošto što su otkrili obezglavljenu žrtvu, sukobili se s napadačem blizu škole. Mašući velikim nožem, on je pretio policajcima i nakon što je odbio da se preda, u njega je pucano 10 puta, rekli su zvaničnici.

Napad je usledio tri nedelje pošto je drugi napadač nožem ranio dve osobe u Parizu u blizini bivših kancelarija Šarli ebdoa (Charlie Hebdo) – poprišta terorističkog napada 2015. na satirični list zbog karikatura proroka Muhameda.

Ilustracija slobode ili islamofobija

Francuska policija navodi da je ubica povezan s takozvanom Islamskom državom, 18-godišnji čečenski izbeglica, bio inspirisan tvrdnjama roditelja jedne učenice da je ubijeni Samuel Pati (Paty) bio islamofob, piše Tajms (The Times) koji takođe ističe da je ubijeni nastavnik proglašen mučenikom slobode govora.

Ubica Abdulah Anzorov objavio je na internetu snimak odsečene glave koji su u subotu, 17. oktobra, deljeni na mreži Telegram među čečenskim nalozima koji podržavaju takozvanu Islamsku državu. Sumnje o vezama ubice s tom terorističkom organizacijom pojačane su otkrićem da se njegova polusestra pridružila "Islamskoj državi" u Siriji 2014. i da je bila predmet antiterorističke istrage.

Prema rečima tužioca, policija ispituje kako se Anzorov umešao u spor u školi u mirnom gradu koji je na 80 kilometara od mesta u kojem živi, navodi Tajms i ukazuje da je sumnja da je reagovao na navode Brahim Čnine, oca 13-godišnje devojčice, koji je nastavnika optužio za islamofobiju i protiv njega vodio kampanju na društvenim mrežama.

Pati (47) je, objašnjava londonski list, bio napadnut zbog časa moralnog i građanskog vaspitanja (EMC) pre dve nedelje kada je učenicima pokazao karikature proroka Muhameda kako bi ilustrovao koncept slobode. Međutim, Čnina je u školi uložio formalnu žalbu protiv Patija i prijavio ga policiji da učenicima pokazuje "pornografiju".

Pored zapaljivih postova na internetu, Čnina je rekao da je Pati đacima muslimanske vere rekao da izađu iz učionice, što nastavnik i drugi učenici negiraju i kažu da je rekao da oni mogu da izađu iz učionice ako karikature smatraju neprikladnim. Dok pojedini učenici kažu da su čuli da je Pati rasista i islamofob, drugi su ga, ukazuje Tajms, branili tvrdeći da je odlično poznavao svoj predmet i da je zaista želeo da ulije znanje đacima.

Reakcija francuskih nastavnika

Nastavnici širom Francuske novinarima govore o svom strahu, zapanjeni napadom na kolegu ubijenog usred bela dana u mirnoj prigradskoj ulici, ukazuje BBC.

Osim užasa u ubistvu postoji i moćna simbolika, ocenjuje britanski servis, ukazujući na reči francuskog ministra obrazovanja koji je kazao da je koren onoga što se dogodilo "mržnja prema republici".

U Francuskoj se ključnim zadatkom obrazovnog sistema smatra prenošenje nacionalnih vrednosti – slobode, jednakosti i bratstva, ističe BBC i dodaje da je tri nedelje posle napada na bivše kancelarije Šarli ebdoa, najnovije ubistvo još jedan dokaz podela oko sekularizma i tolerancije, koje su i ranije ostavljale "krv na ulicama zemlje".

Dok je francusko predsedništvo saopštilo da će se odati nacionalna počast za Patija, hašteg #JeSuisSamuel (Ja sam Samuel) počeo je da cirkuliše na društvenim mrežama, ponavljajući poziv na solidarnost #JeSuisCharlie posle napada na Šarli ebdo.

"Egzistencijalna bitka"

S druge strane, šokirani francuski učitelji zarekli su se da će nastaviti da podstiču kritički duh kod svojih učenika razmatranjem spornih tema, uprkos ubistvu kolege koji je učenicima pokazao karikature proroka Muhameda u okviru diskusije o slobodi govora, ukazuje Gardijan (The Guardian).

Pre sastanka sindikata nastavnika s ministrom obrazovanja u subotu 17. oktobra, predsednik sindidata srednjoškolskih nastavnika rekao je da su učitelji "devastirani", ali da neće pokleknuti u strahu. "Nastavićemo da razgovaramo o slobodi govora. Ako postoje teški predmeti, nastavićemo da ih predajemo. Pokušaćemo da podstaknemo kritički duh naših učenika i objasnimo da svako ima pravo da se ne slaže".

Časovi moralnog i građanskog vaspitanja koje je predavao nastavnik istorije i geografije Samuel Pati, obavezni su i pokrivaju predmete koji uključuju sekularnost, smrtnu kaznu i abortus, ukazuje Gardijan.

Čak i u zemlji koja se već suočila s nekim od najgorih terorističkih činova u Evropi u proteklih osam godina, ubistvo u petak je, ističe britanski list, šokiralo svojim divljaštvom, izazvavši izlive gneva i agonije širom Francuske.

Za Francusku je borba protiv terorizma i sprečavanje radikalizacije domaćih džihadista postala, kako je rekao Makron u petak, "egzistencijalna bitka", navodi Gardijan i ukazuje da je Pariz u stanju visoke pripravnosti poslednjih nedelja pošto je u septembru počelo suđenja za 14 osoba za koje se sumnja da su povezane s napadom 2015. na Šarli ebdo.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG