Dostupni linkovi

Erdogan pozvao Tursku na bojkot francuskih proizvoda


Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan (Redžep Tajip Erdogan) pozvao je građane Turske na bojkot francuskih proizvoda, a evropske zvaničnike da prekinu “antiislamsku agendu francuskog predsjednika Emmanuela Macrona”, prenosi Reuters.

Treći dan za redom, Erdogan je rekao da francuski predsjednik Macron treba da provjeri svoje mentalno zdravlje, ponavljajući kritike zbog kojih je Francuska tokom vikenda opozvala svog ambasadora iz Ankare.

“Baš kao što u Francuskoj kažu nemojte kupovati proizvode sa turskim markama, ja pozivam sve moje građane da nikada ne pomognu francuskim markama i da ih ne kupuju”, rekao je Erdogan, prenosi Reuters.

Francuska je deseti najveći izvoznik u Tursku, dok je francusko tržište sedmo najveće za turski izvoz robe. Među većim francuskim prozivodima nalaze se automobili, čija je marka među najprodavanijim u Turskoj.

“Evropski lideri sa vizijom i moralom moraju srušiti zidove straha”, rekao je Erdogan u govoru na početku sedmice tokom koje se obilježava rođenje proroka Muhameda.

“Moraju stati na kraj antiislamskoj agendi i kampanji mržnje koju Macron vodi”, rekao je turski predsjednik.

Macron se obvezao da će se boriti protiv “islamističkog separatizma” rekavši da on prijeti nekim muslimanskim zajednicama u Francuskoj.

Svi komentari dolaze nakon što je u Francuskoj ubijen nastavnik zbog pokazivanja karikatura proroka Muhameda na času.

Francuski predsjednik je prošle sedmice na komemoraciji ubijenom nastavniku istorije i geografije Samuelu Patiju (Paty) rekao da će zemlja "nastaviti da brani karikature".

Turska i Francuska su članice NATO-a, ali se ne slažu oko brojnih pitanja uključujući Siriju i Libiju, pomorsku nadležnost u istočnom Mediteranu kao i po pitanju sukoba u Nagorno-Karabahu.

XS
SM
MD
LG