Dostupni linkovi

Erdogan sumnja u mentalno zdravlje Macrona zbog njegovog stava o muslimanima


Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan i njegov francuski kolega Emmanuel Macron
Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan i njegov francuski kolega Emmanuel Macron

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan (Redžep Tajip Erdoan) žestoko je danas, 24. oktobra, kritizirao odnos francuskog predsjednika Emmanuela Macrona (Emanuel Makron) prema muslimanima, čak doveo u pitanje njegovo mentalno zdravlje.

"Sve što se može reći šefu države koji na taj način tretira milione pripadnika različitih vjerskih zajednica je - prvo ispitaj svoje mentalno zdravlje", rekao je Erdogan.

Turski lider je prije dvije sedmice osudio kao provokaciju Macronove izjave o "islamskom separatizmu" i potrebi da se islam u Francuskoj "strukturira".

Prijedlog zakona o borbi protiv "separatizma" u Francuskoj, čija meta je radikalni islam, treba da se nađe u parlamentu početkom decembra. Cilj je da se ojača sekularnost i konsolidiraju republikanski principi.

Ali namjeravana pojačana kontrola financiranja džamija i zabrana školovanja imama u inostranstvu mogu dovesti do tenzija u odnosima sa Turskom.

To je najnoviji na dugačkoj listi neslaganja Macrona i Erdogana, koji često uzima u zaštitu muslimanske manjine u svijetu.

Među pitanjima u kojima Ankara i Pariz imaju dijametralno suprotne stavove su pitanje plina u Sredozemnom moru, Libija, sukob u Nagorno-Karabahu.

XS
SM
MD
LG