Dostupni linkovi

Navaljni odlučan da se vrati u Rusiju uprkos naporima Kremlja da mu spriječi povratak


Poster sa fotografijom ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog s porukom "Otrovan" ispred Ambasade Rusije u Berlinu, 23. septembar
Poster sa fotografijom ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog s porukom "Otrovan" ispred Ambasade Rusije u Berlinu, 23. septembar

Ruski opozicioni političar Aleksej Navaljni kaže da Kremlj čini sve što je u njegovoj moći da mu spriječi povratak u Rusiju, ali i dalje se planira vratiti.

Navaljni je u intrervjuu američkoj televiziji CBS 18. oktobra rekao da je odlučan vratiti se za nekoliko mjeseci i započeti svoj posao u borbi protiv korupcije tamo gdje je stao.

Navaljni je za emisiju CBS News 60 minuta pričao u Berlinu, gdje se oporavlja od trovanja u augustu toksičnom hemikalijom koja pripada grupi novičok.

Rekao je da svaki dan ide na rehabilitaciju ali da se i dalje osjeća "pomalo drvenim ... jer je tijelo izgubilo svu fleksibilnost".

Navaljni je također rekao da vjeruje da je bio izložen otrovu dodirivanjem boce. Nervno sredstvo nije bilo u bočici, već u njoj, rekao je.

Navaljnijev tim rekao je prošlog mjeseca da je boca vode koja je izvađena iz njegove hotelske sobe u gradu Tomsku nakon što se razbolio dopremljena u Njemačku nakon čega je utvrđeno da ima tragova nervnog agensa.

Aleksej Navaljni (42), najistaknutiji protivnik ruskog predsjednika Vladimira Putina, prebačen je u Njemačku dva dana pošto mu je pozlilo 20. augusta na domaćem letu u Rusiji.

Njemački stručnjaci za hemijsko oružje utvrdili su da je Navaljni otrovan agensom novičok iz sovjetske ere.

Navaljni je držan u indukovanoj komi više od dvij sedmice i liječen je protuotrovom. Članovi njegovog tima optužili su Kremlj za umiješanost u trovanje, a te optužbe su ruski zvaničnici čvrsto negirali.

XS
SM
MD
LG