Dostupni linkovi

Objavljena imena Rusa kojima je EU uvela sankcije zbog trovanja Navaljnog


Aleksander Bortnikov, šef ruske Federalne službe sigurnosti (FSB)
Aleksander Bortnikov, šef ruske Federalne službe sigurnosti (FSB)

Europska unija nametnula je zamrzavanje imovine i zabranu putovanja protiv šest visokih ruskih dužnosnika i jedne organizacije zbog "pokušaja atentata" na ruskog oporbenog političara Alekseja Navaljnog hemijskim sredstvom u sovjetskom stilu u augustu.

Službeni list EU objavio je 15. oktobra imena ciljanih pojedinaca za koje se vjeruje da su odgovorni za trovanje koje je Navaljnom zamalo oduzelo život, kao i organizaciji uključenoj u program koji je proizveo skupinu nervnih sredstava poznatu kao novičok.

Među dužnosnicima su Aleksander Bortnikov, šef ruske Federalne službe sigurnosti (FSB), dva zamjenika ministra obrane, Aleksej Kirivoručko i Pavel Popov, Andrej Jarin i Sergej Kirienko iz predsjedničkog ureda, kao i Sergej Menijailo, izaslanik predsjednika Vladimira Putina u Sibirskom saveznom okrugu.

Ciljana organizacija je Državni istraživački institut za organsku hemiju i tehnologiju, koji je bio odgovoran za razvoj nervnih sredstava tokom sovjetske ere.

Odvojeno, blok je sankcinirao i poslovnog čovjeka povezanog s Kremljem, Jevgenija Prigožina, poznatog kao "Putinov kuhar", zbog njegove uloge u libijskom građanskom ratu.

"Europsko vijeće osudilo je pokušaj atentata na Alekseja Navaljnog. Korištenje kemijskog oružja predstavlja ozbiljno kršenje međunarodnog prava“, navodi se u službenom saoćenju.

"S obzirom na kontinuiranu prijetnju širenja i uporabe hemijskog oružja, šest osoba i jedan entitet trebali bi biti uključeni u popis fizičkih i pravnih osoba, entiteta i tijela koja podliježu restriktivnim mjerama", dodaje se.

Pariz i Berlin tražili su kaznene mjere EU nakon što je Organizacija za zabranu hemijskog oružja (OPCW) 6. oktobra potvrdila nalaze specijaliziranih laboratorija u Njemačkoj, Francuskoj i Švedskoj da je Navaljni otrovan nervnim sredstvom iz skupine novičok.

Njemačka i Francuska optužile su Rusiju da nije u potpunosti istražila okolnosti trovanja i nikoga nije smatrala odgovornim.

EU je prošle godine stavio na crnu listu šefa ruske vojne obavještajne službe GRU Igora Kostjukova i njegovog zamjenika Vladimira Aleksejeva, s dvojicom osumnjičenih agenata GRU-a koje je Britanija optužila za gotovo smrtno trovanje ruskog dvostrukog agenta Sergeja Skripala i njegove kćeri Julije.

Britanske su vlasti novičok identificirale kao toksin upotrijebljen u incidentu 2018. u engleskom gradu Salisburyju.

Navaljni, žestoki kritičar Vladimira Putina i istaknuti antikorupcijski borac, za trovanje je optužio ruskog predsjednika. Otpušten je iz berlinske bolnice 22. septembra nakon što je 32 dana proveo u klinici.

Ruske vlasti odlučno su negirale navode o umiješanosti, opirale se međunarodnom pritisku da pokrenu kaznenu istragu i optužile zapadne čelnike da su pokrenuli kampanju dezinformacija zbog Navaljnijeve bolesti.

Prema službenom listu EU, Prigožin je također kažnjen zamrzavanjem imovine i zabranom putovanja, rekavši da je "angažiran i pruža podršku aktivnostima Wagner Grupe u Libiji, koje prijete miru, stabilnosti i sigurnosti zemlje".

Grupa Vagner ruska je vojna izvođačka snaga koja djeluje u Libiji, Siriji i Africi.
Sjedinjene Države prethodno su sankcionirale Prigožina zbog njegovog miješanja u američke predsjedničke izbore 2016. godine.

XS
SM
MD
LG