Dostupni linkovi

Kako su saradnici Navaljnog prikupili dokaze o njegovom trovanju


Nemački istražitelji našli su tragove vojnog nervnog agensa iskorišćenog za trovanje Alekseja Navaljnog na jednoj od flaša vode iz njegove hotelske sobe u gradu Tomsku u Sibiru.
Nemački istražitelji našli su tragove vojnog nervnog agensa iskorišćenog za trovanje Alekseja Navaljnog na jednoj od flaša vode iz njegove hotelske sobe u gradu Tomsku u Sibiru.

Ujutro 20. avgusta, u hotelu Ksander (Xander) u Tomsku doručkovao je Georgi Alburov, zaposlen u Fondaciji za borbu protiv korupcije (FBK) Alekseja Navaljnog. Posle odlaska Navaljnog u Moskvu tog jutra, Alburov je ostao u sibirskom gradu s trojicom kolega, kako bi prikupili materijale za najnoviju istragu te organizacije o korupciji zvaničnika, piše redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Oko 10 sati pojavila se vest da je Navaljnom pozlilo i da je avion kojim je išao u prestonicu vanredno sleteo u Omsk, drugi grad u Sibiru. Alburov je rekao da su on i kolege iz FBK-a, koji su godinama radili s najistaknutijim kritičarem predsednika Vladimira Putina, odmah zaključili da je Navaljni bio meta napada države.

"Počeli smo da razmatramo šta da radimo", rekao je on za nezavisni ruski televizijski kanal Dožd. "Znali smo za istoriju političkih trovanja poslednjih godina. Ovo nije moglo biti ništa drugo."

S nepoverenjem u ruske istražitelje i službe za sprovođenje zakona, koje su godinama kinjile Navaljnog čestim hapšenjima i krivičnim optužbama za koje tvrdi da ih je izmislio Kremlj, Alburov i kolege odlučile su da je najbolji korak da prikupe sve dokaze iz njegove sobe i dostave ih nezavisnim istražiteljima .

Navukli su rukavice za jednokratnu upotrebu koje su poneli iz predostrožnosti zbog korona virusa i otišli do hotelske sobe koju je Navalni napustio tog jutra i koju hotelsko osoblje još nije pospremilo. "Uspeli smo da dođemo do svega što je tada moglo biti povezano s njegovim trovanjem", rekao je Alburov.

Berlin kaže da su testovi Nemačke, Francuske i Švedske potvrdili da je Navaljni otrovan novičokom koji pripada grupi vojnih nervnih agensa i zapadni lideri tražili su objašnjenje od Moskve. Međutim, otkako je pozlilo najistaknutijem ruskom opozicionom aktivisti, ruski državni mediji su vrteli razne teorije o njegovom stanju, iznoseći skoro svaku ideju osim da je napadnut - kako veruju Alburov i druge pristalice Navaljnog - iz Kremlja.

Tvrdnje iznošene bez dokaza u televizijskim tok šoovima i izveštajima sugerišu da su ga otrovali njegovi zaposleni ili da ga je otrovala Nemačka po dolasku u tu zemlju ili da uopšte nije bio otrovan, što je, kako kažu kritičari, očigledno ponavljanje taktike Kremlja da poseje sumnju. Ta taktika je izbrušena kada je Moskva nastojala da izbegne krivicu pošto je 298 ljudi ubijeno kada je 2014. avion Malejža erlajnsa (Malaysia Airlines) oboren iznad teritorije u Ukrajini koju su kontrolisali proruski separatisti.

U razgovoru s francuskim predsednikom Emanuelom Makronom (Emmanuel Macron) 22. septembra, Putin je navodno "s prezirom govorio o Alekseju Navaljnom, smatrajući ga prosto internt smutljivcem koji je u prošlosti simulirao bolesti", objavio je francuski Mond (Le Monde).

Rusija je dotle odbila da pokrene sveobuhvatnu istragu, tvrdeći da dok Berlin ne pruži Moskvi detalje o dijagnozi opozicionog aktiviste, nema dovoljno dokaza o zločinu. Kremlj je negirao bilo kakvu umešanost.

Dok se Navaljni oporavljao, Alburov i njegove kolege su radili na sklapanju slagalice šta se dogodilo. Deo zadatka je bio prikupiti sve predmete koji mogu pružiti naznake na koji način je otrov dospeo do Navaljnog, kao i o trenutku kada se to dogodilo.

Ujutro 20. avgusta, svoju pretragu dokumentovali su fotografijama hotelske sobe i video snimcima prikupljanja dokaza, koji su kasnije objavljeni na Navaljnovom Instagram nalogu.

Ispostavilo se da je jedna stvar bila presudna: prazna flaša za vodu. Nemački vojni istražitelji su, prema zvaničnim izveštajima, upravo na jednoj od tih flaša pronašli tragove novičoka.

Ostaje nejasno da li je otrov bio stavljen na flašu ili je Navaljni prethodno negde drugde došao u kontakt s tom hemikalijom. Vladimir Uglev, jedan od naučnika zaslužnih za razvoj Novičoka u Sovjetskom savezu, rekao je za ruski servis RSE-a da dokazi sugerišu da je otrov stavljen na nešto poput dezodoransa u stiku ili električne četkice za zube, a da je pronađen na flaši pošto ju je Navaljni dirao pre izlaska hotelske sobe.

U izjavi za Dožd, portparolka Navaljnog Kira Jarmish rekla je da je FBK sačekao da opozicioni lider bude pri svesti pre nego što objavi detalje kako je flaša izneta iz hotela Ksander.

"Trebala nam je Aleksejeva dozvola i kad smo je dobili, odlučili smo da otkrijemo", rekla je ona. "Praktično sve što je koristio Navaljni, a što je moglo da se iznese iz njegove hotelske sobe, uzeli su naši zaposleni."

Ona je rekla je da su flašu s novičokom preneli pomoćnici Navaljnog koji su putovali iz Tomska u Omsk, nakon što su čuli za njegovo trovanje.

Ruski opozicioni političar Aleksej Navaljni posle izlaska iz bolnice u Berlinu.
Ruski opozicioni političar Aleksej Navaljni posle izlaska iz bolnice u Berlinu.

I dok su njegovi pomoćnici radili na prikupljanju inkriminišućih dokaza i tražili nepristrasnu istragu, sam Navaljni je, tek što je došao svesti, optužio Rusiju za tajnovitost i pozvao je da prekine širenje teorija zavera i počne da deli ono što istražitelji znaju.

U objavi na blogu 21. septembra, Navaljni je zahtevao da mu se vrati odeća koju je nosio na dan trovanja, koja mu je oduzeta pre nego što je prebačen u Nemačku. Objava je objavljena kada je prošlo 30 dana od njegovog trovanja, što je maksimalni vremenski period za pokretanje krivične istrage.

"Prošao je jedan mesec i nije pokrenuta istraga", napisao je Navaljni. "Ali dobro, očekivao sam to. Sada me zanima jedna stvar: moja odeća."

U kasnijoj izjavi za rusku državnu novinsku agenciju RIA Novosti, neimenovana menadžerka hotela Ksander rekla je da je dozvolila kolegama Navaljnog da uđu u njegovu sobu, jer se uprava plašila da se otrovao nečim iz mini bara.

"Odlučili smo da im učinimo uslugu i pokažemo (sobu). Ko zna, možda je reč o trovanju hranom", rekla je. "Život je pun iznenađenja".

XS
SM
MD
LG