Dostupni linkovi

Organizacija za zabranu hemijskog oružja: Navaljni otrovan novičokom


Aleksej Navaljni
Aleksej Navaljni

Uzorci krvi uzeti od ruskog opozicionala Alekseja Navaljnog potvrdili su prisustvo nervnog agensa iz novičok, objavili su iz Organizacije za zabranu hemijskog oružja u utorak, prenosi Reuters.

Organizacija za zabranu hemijskog oružja (OPCW) navela je u izjavi da biomarkeri u njegovoj krvi i urinu imaju "slične strukturne karakteristike kao toksične hemikalije koje pripadaju" grupi novičok.

Nalazi potvrđuju rezultate koje je objavila Njemačka, gdje je Navaljni liječen nakon što mu je pozlilo na letu u Sibiru 20. augusta. Berlin je zatražio od OPCW-a da uzme uzorke od ovog kritičara Kremlja i testira ih nakon što su njemački ljekari zaključili da je otrovan novičokom.

Precizna supstanca u Navaljnijevim uzorcima koju su otkrile ovlaštene laboratorije OPCW-a nije bila na popisu zabranjenog hemijskog oružja, već se radi o novoj i neprijavljenoj varijanti iz porodice novičok, navodi se u izjavi.

"Ovi rezultati predstavljaju razlog za ozbiljnu zabrinutost", rekao je generalni direktor OPCW-a Fernando Arias, pozivajući članove da se pridržavaju međunarodnog sporazuma o zabrani upotrebe hemijskog oružja.

Zapadne vlade zatražile su sankcije Moskvi zbog ovog slučaja. Rusija negira bilo kakvu umiješanost i navode kako sumnjaju da je Navaljni otrovan.

U zajedničkoj izjavi 44 zemlje članice OPCW, uključujući Njemačku, Veliku Britaniju i Sjedinjene Države, pozvali su Moskvu da istraži ovaj slučaj.

"Pozivamo Rusku Federaciju, na čijoj se teritoriji dogodio napad, da istraži i na brz i transparentan način otkrije okolnosti ovog napada hemijskim oružjem", navodi se u izjavi.

Navaljni (42), najistaknutiji protivnik ruskog predsjednika Vladimira Putina prebačen je u Njemačku dva dana pošto mu je pozlilo 20. augusta na domaćem letu u Rusiji. Njemački stručnjaci za hemijsko oružje utvrdili su da je Navaljni otrovan agensom "novičok" iz sovjetske ere, što je podstaklo Berlin da traži od Rusije da ispita taj slučaj.

Navaljni je držan u indukovanoj komi više od dvije sedmice i liječen je protivotrovom. Članovi njegovog tima optužili su Kremlj za umiješanost u trovanje, a te optužbe su ruski zvaničnici čvrsto negirali.

XS
SM
MD
LG