Dostupni linkovi

Virtualno saslušanje o 'alarmantnom stanju' vjerskih sloboda u Rusiji i Srednjoj Aziji


Molitva u džamiji u Simferopolju na Krimu, gdje su ruske vlasti kritizirane zbog nastavka "otmice, mučenja i zatvaranja krimsko-tatarskih muslimana po svojoj volji", fotoarhiv
Molitva u džamiji u Simferopolju na Krimu, gdje su ruske vlasti kritizirane zbog nastavka "otmice, mučenja i zatvaranja krimsko-tatarskih muslimana po svojoj volji", fotoarhiv

Američko Povjerenstvo za međunarodne vjerske slobode (USCIRF) održat će virtualnu raspravu danas, 16. rujna o, kako se navodi, alarmantnom stanju vjerskih sloboda u Rusiji i Srednjoj Aziji.

Rusija i druge srednjoazijske zemlje potkopavale su vjerske slobode još u kasnim 1990-im godinama, kada su bivše sovjetske države usvojile represivne zakone o religiji koji su se temeljili na prošlim presedanima, izvijestilo je Povjerenstvo s sjedištem u Washingtonu.

"Dužnosnici u regiji strogo nadgledaju i reguliraju vjersku praksu, uključujući postavljanje nadzornih kamera u bogomolje i vođenje službenih baza podataka s detaljnim osobnim podacima članova zajednice", navelo je Povjerenstvo u obavješenju u kojem je najavilo saslušanje.

Neovisni, dvostranački USCIRF formirao je Kongres kako bi dao preporuke o globalnim vjerskim slobodama. U svom godišnjem izvješću u travnju predložio je da State Department ukloni Uzbekistan sa svog "najgori od najgoreg" popisa počinitelja kršenja vjerskih sloboda, istodobno ponavljajući da bi Rusija trebala biti stavljena na taj popis.

Povjerenstvo navodi da regionalne vlade u Rusiji suzbijaju vjerske manjine i koriste nejasne zakone o ekstremizmu koji učinkovito kriminaliziraju svaki govor ili vjersku praksu koju oni ne odobravaju.

Rusija je također "izvezla" represivne postupke u Ukrajinu, donoseći obvezne vjerske propise i nejasne zakone o ekstremizmu "oružjem u potčinjavanju okupiranog Krima", navelo je Povjerenstvo.

U njegovom godišnjem izvješću stoji da su "[na] Krimu okupiranom Rusima ruske vlasti nastavile otimati, mučiti i zatvarati krimsko-tatarske muslimane po svojoj volji."

Rusija je preuzela kontrolu nad Krimom od Ukrajine u ožujku 2014. nakon što je poslala trupe, zauzela ključne objekte i organizirala referendum koji je najmanje 100 zemalja odbacilo kao nezakonit.

Sudionici saslušanja predstavit će analizu o zlouporabi zakona o registraciji i ekstremizmu koji se koriste za ciljanje prava vjerskih zajednica u ovoj regiji i ponuditi vladine preporuke o politikama.

Zastupnik Joe Wilson (republikanac, Južna Karolina) imat će uvodnu riječ. Među ostalim sudionicima je John Herbst, direktor Euroazijskog centra Atlantskog vijeća i bivši američki veleposlanik u Ukrajini.

Ročište se održava gotovo kao mjera predostrožnosti protiv širenja korona virusa.

XS
SM
MD
LG