Dostupni linkovi

Vučić: Dva koncepta buduće vlade


Vučić u sedištu svoje SNS u izbornoj noći 21. juna.
Vučić u sedištu svoje SNS u izbornoj noći 21. juna.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je izjavio u petak, 14. avgusta, u vezi sa formiranjem buduće vlade Srbije - koja će, kako je ranije navodio, biti formirana pre zakonskog roka - da bi pre svega predložio svojoj Srpskoj naprednoj stranci (SNS) dva koncepta.

Prvi, kojem je, kako je naveo, bliži, jeste prosta koalicija sa jednom političkom partijom, ne precizirajući kojom, a drugi da se formira neka vrsta koncentracione vlade, a da se za godinu i po dana izađe ne samo na predsedničke, nego i na parlamentarne izbore.

Najviše glasova na parlamentarnim izborima, održanim 21. juna, osvojila je izborna lista vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) ''Aleksandar Vučić - Za našu decu'' - 60,65 odsto od broja birača koji su glasali, tj. 188 mandata.

Izborna lista dosadašnjeg koalicionog partnera SNS, lista Socijalističke partije Srbije ''Ivica Dačić - Socijalistička partija Srbije (SPS), Jedinstvena Srbija (JS) - Dragan Marković Palma" osvojila je 10,38 odsto od broja birača koji su glasali, tj. 32 mandata.

Izborna lista SPAS-a (Srpskog patriotskog saveza) ''Aleksandar Šapić - Pobeda za Srbiju'' osvojila je 3,83 odsto glasova izašlih birača, odnosno, 11 mandata.

U parlament ulaze i stranke manjina - 'Akademik Muamer Zukorlić - Samo pravo - Stranka pravde i pomirenja (SPP) - Demokratska partija Makedonaca (DPM)'', koja je osvojila četiri mandata, kao lista ''Albanska demokratska alternativa - Ujedinjena dolina'' koja je osvojila tri mandata, i ''SDA Sandžaka - dr Sulejman Ugljanin'' koja je osvojila 24.676 glasova (0,77 odsto), odnosno tri mandata.

Vučić o oružju: Od koga god da kupimo, nije dobro

Govoreći o kupovini oružja za Vojsku Srbije i aktuelnim kritikama s tim u vezi, Vučić je rekao da nekima nikad ništa nije dobro: “Kad kupite oružje od Rusa, nije dobro, kad kupite od Kineza, opet nije dobro, kad kupite od Amerikanaca – ni to nije dobro… Pa, da ugasimo onda mi tu namensku industriju?“, upitao je.

Povodom informacija o tome da Srbija od Kine nabavlja novi kontingent vojne opreme reagovale su Evropska unija i Sjedinjene Američke Države.

U pitanju je kupovina kineskog raketnog odbrambenog sistema FK-3 koja je notirana u izveštaju državnog preduzeća Jugoimport SDPR, priloženom Agenciji za privredne registre (APR) Srbije.

„Vlasti Srbije su integracije u Evropsku uniju (EU) označile kao strateški prioritet države i zato očekujemo da se ponašaju u skladu sa obavezama koje su preuzele“, izjavio je 12. avgusta za Glas Amerike Peter Stano, portparol EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku.

U Ambasadi SAD je dva dana ranije, povodom informacija o nabavci kineskog raketnog odbrambenog sistema FK-3, za Radio Slobodna Evropa (RSE) rečeno da bi vlade trebalo da su svesne kratkoročnih i dugoročnih rizika i cene koju povlači poslovanje sa kineskim kompanijama.

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, rekao je nakon toga da je „razumeo kritiku Ambasade SAD“ zbog kupovine kineskog oružja i napomenuo da tumači to kao političko saopštenje.

Kazao je da Srbija još uvek nije kupila kineski raketni sistem protivvazdušne odbrane FK-3, ali da je "razmišljano o tome".

U pogledu izvoza srpskog oružja Jermeniji, za šta je Srbiju optužio Azerbejdžan koji je u sukobima sa tom zemljom oko oblasti Nagorno-Karabah, Vučić je rekao da je Srbija Azerbejdžanu prodala deset puta više oružja nego Jermeniji u poslednjih nekoliko godina.

Vlasti Azerbejdžana su 20. jula iznele optužbe da je Srbija Jermeniji isporučila minobacače i municiju koji su, kako se tvrdi, korišćeni tokom sukoba koji je 12. jula izbio na azerbejdžansko-jermenskoj granici.

Ministarstvo spoljnih poslova Azerbejdžana zbog toga je pozvalo na razgovor otpravnicu poslova Ambasade Srbije u toj zemlji od koje je „zatraženo objašnjenje“ i da Srbija istraži ovaj slučaj.

Neposredno nakon toga potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović 11. avgusta je posetio Azerbejdžan, gde se sastao sa zvaničnicima te države.

Vučić je rekao da Srbija ima međunarodno priznate sertifikate o tome kome može da ga izvozi i koji su dozvoljeni krajnji korisnici. Rekao je da njega jedino interesuje odbrambena industrija zemlje.

’Telekom smeta jer ne mogu od njega da uzimaju’

Osvrćući se na kritike poslovanja Telekoma Srbija, koje je prethodnih dana iznela Marinika Tepić, potpredsednica opozicione Stranke slobode i pravde (SSP), Vučić je rekao da je lider te partije (Dragan Đilas), dok je bio na vlasti, od 2004. do 2012. godine, na ime svoje dve kompanije uzeo od Telekoma oko 30 miliona evra, a da im sada ta kompanija smeta jer ne mogu više da je „čerupaju“.

Stranka slobode i pravde (SSP) optužila je pre dva dana direktora ljudskih resursa Telekoma i kako se navodi, funkcionera Srpske napredne stranke (SNS) Draška Markovića za verbalni napad na potpredsednicu SSP Mariniku Tepić tokom njenog obraćanja novinarima ispred sedišta te kompanije u Beogradu.

To se, kako je navedeno, dogodilo dok je Tepić iznosila "pitanja od javnog interesa - zbog čega je Telekom došao u stanje predbankrota".

Vučić: Za pet meseci krize, dali 1.150 evra po radniku’

Govoreći o ekonomskim temama i državnim merama pomoći privredi, Vučić je podsetio da je Srbija za pet meseci krize izazvane usled bolesti COVID-19 isplatila oko 1.150 evra pomoći privredi po radniku, ali da državi, putem poreza nije dovoljno vraćeno.

Krajem marta Vlada je krajem marta usvojila mere za ublažavanje posledica krize usled epidemije korona virusa na privredu, težak 5,1 milijardu evra.

„Mi smo danas dobili rezultate industrijske proizvodnje u junu, i zabeležen je rast industrijske proizvodnje od 2,6 %“, dok su svi ostali u minusu, rekao je on, iznoseći podatak da je Nemačka u minusu od 12 odsto.

Podsetio je da treba da se realizuje program „Moja prva plata“, putem kojeg će država u prvih devet meseci zaposlenja mladih ljudi isplaćivati najveći deo njihovim zarada, a najavio je i sektorske mere pomoći hotelijerima i ugostiteljima, kojima će se, ukoliko bude prihvatljiva epidemiološka situacija, produžiti radno vreme.

Ekonomska situacija u zemlji, kako je rekao, nije laka zbog epidemije korona virusa, ali je bolja nego drugde. Naveo je da prema procenama Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), Svetke banke i drugih međunarodnih finansijskih institucija, Srbija ima najbolje projekcije.

XS
SM
MD
LG