Dostupni linkovi

Azerbejdžan: Stefanović sa Ajvazovim o unapređenju saradnje


Ministtri unutrašnjih poslova Azerbejdžana i Srbije, Vilajet Ejvazov i Nebojša Stefanović u Bakuu 11. avgusta
Ministtri unutrašnjih poslova Azerbejdžana i Srbije, Vilajet Ejvazov i Nebojša Stefanović u Bakuu 11. avgusta

Azerbejdžan i Srbija su strateški partneri, u čemu važnu ulogu imaju i dobri odnosi predsednika dve zemlje Ilhama Alijeva i Aleksandra Vučića, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Azerbejdžana Vilajet Ejvazov nakon susreta sa kolegom iz Srbije, potpredsednikom Vlade Nebojšom Stefanovićem u Bakuu, saopšteno je iz Kabineta MUP-a Srbije.

Kako je navedeno, potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović sastao se u Bakuu sa Ejvazovim, kako bi razgovarali o unapređenju saradnje policija dve države kroz razmenu iskustava u oblasti forenzike, zajedničke treninge specijalnih jedinica, ali i saradnju policijskih akademija.

Kako je saopšteno iz MUP-a, Stefanović je u toku razgovora naglasio i važnost saradnje u borbi protiv sajber kriminala i razmenu iskustava u toj oblasti, ali i značaj razmene informacija u borbi protiv terorizma.

Šta je prethodilo poseti?

Poseta ministra unutrašnjih poslova Srbije Bakuu dolazi u vreme napetih odnosa dve zemlje, nakon što je azerbejdžanski internet portal Haqqin.az, označen kao blizak vlastima Azerbejdžana, objavio tvrdnje da su minobacači srpske izrade, kao i municija za njih, isporučeni Jermeniji preko Gruzije, a potom upotrebljeni u smrtonosnim sukobima na jermensko-azerbejdžanskoj granici, 12. jula.

To su dan kasnije potvrdile vlasti u Bakuu koje su iznele optužbe da je Srbija, preko teritorije Gruzije, Jermeniji isporučila minobacače i municiju koji su, kako se tvrdi, korišćeni tokom sukoba koji je 12. jula izbio na azerbejdžansko-jermenskoj granici.

Ministarstvo spoljnih poslova Azerbejdžana zbog toga je pozvalo na razgovor otpravnicu poslova Ambasade Srbije u toj zemlji Danicu Veinović od koje je, prema rečima zamenika ministra spoljnih poslova Khalafa Khalafova, „zatraženo objašnjenje“ i da Srbija istraži ovaj slučaj.

U međuvremenu se o ovom slučaju oglasilo i ministarstvo spoljnih poslova (MSP) Gruzije, koje je demantovalo navodni tranzit oružja za Jermeniju preko njihove teritorije.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji se 27. jula oglasio prvi put od otvaranja ove afere, izjavio je da se i jednima i drugima prodaje naoružanje koje proizvodi Srbija, jer je to jedini način da se obezbedi uspešnost domaće namenske industrije.

Vučić je 7. avgusta razgovarao telefonom sa predsednikom Azerbejdžana Ilhamom Alijevom (Ilham Aliyev) u kojem je uputio poziv predsedniku Azerbejdžana da poseti Srbiju.

U zvaničnom saopštenju objavljenom istog dana na sajtu predsednika Srbije navodi se i da će, da bi poseta bila što bolje pripremljena, Vučić u Baku poslati "svog specijalnog izaslanika".

Ministar Stefanović je razgovarao 4. avgusta sa ambasadorom Azerbejdžana Eldarom Hasanovim o dosadašnjoj saradnji dve države.

Stefanović je, kako je navedeno u saopštenju tada, naglasio da Srbija podržava teritorijalni integritet Azerbejdžana i izrazio žaljenje povodom smrti 18 pripadnika bezbednosnih snaga Azerbejdžana.

XS
SM
MD
LG