Dostupni linkovi

Transparentnost Srbija: Podaci o nabavci medicinske opreme 'dvostruko sakriveni'


Kliničko-bolnički centar "Bežanijska kosa" u Beogradu gde se leče pacijenti oboleli od COVID-19, ilustracija
Kliničko-bolnički centar "Bežanijska kosa" u Beogradu gde se leče pacijenti oboleli od COVID-19, ilustracija

Dokumenti o trošenju javnog novca na nabavku medicinske opreme u Srbiji su dvostruko sakriveni – označavanjem "stroge poverljivosti" od strane Vlade i sprovođenjem nabavki bez primene Zakona, saopštila je nevladina organizacija Transparentnost Srbija.

U saopštenju Transparentnosti se citira rešenje Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO), kojim je odbijeno dostavljanje podataka o nabavci opreme, uz obrazloženje da su "strogo poverljivi".

Isto obrazloženje RFZO je dao i kada je odbio da Radiju Slobodna Evropa (RSE) dostavi informacije o medicinskoj opremi koja je nabavljena tokom vanrednog stanja zbog epidemije korona virusa.

Poverenik za informacije od javnog značaja je 27. jula odbio rešenje RFZO i naložio da se Radiju Slobodna Evropa dostave traženi podaci, što se do danas (7. avgust) nije desilo.

I pored tvrdnji da bi objavljivanje informacija o tome koliko je Srbija nabavila lekova, testova, medicinskih sredstava i opreme za lečenje obolelih od COVID-19 nanelo "tešku štetu po interese" Srbije, državni funkcioneri i članovi Kriznog štaba iznosili su takve podatke, navodi organizacija Transparentnost Srbija.

"To dodatno ukazuje da potpuna tajnost ovih podataka nije opravdana", dodaje se u saopštenju.

U Transparentnosti objašnjavaju da je Zakon o javnim nabavkama koji je bio na snazi do 30. juna ove godine, dopuštao mogućnost da se, u situacijama kada je neku nabavku neophodno sprovesti odmah, ne sprovodi čak ni skraćena procedura.

Međutim, čak i u takvim situacijama je postojala zakonska obaveza da se obezbedi primena načela transparentnosti u meri u kojoj je to moguće, na primer, da se objavi šta je nabavljeno i po kojoj ceni - što vlasti u Srbiji nisu poštovale, navodi su saopštenju.

Od 1. jula 2020. na snazi je novi Zakon o javnim nabavkama, usklađen sa pravilima Evropske unije, koji uopšte ne poznaje takav izuzetak, pa bi svaka hitna medicinska javna nabavka posle tog datuma morala da bude oglašena, kažu u Transparentnosti.

"Ni stari ni novi Zakon o javnim nabavkama ne dopuštaju mogućnost da se svi podaci o javnoj nabavci proglase za tajne, izuzev kod pojedinih nabavki koje se vrše u sektoru bezbednosti. Međutim, izgleda da je upravo to učinjeno Odlukom Generalnog sekretarijata Vlade Srbije od 11. marta 2020. i Zaključkom Vlade od 15. marta, ali to nije moguće proveriti jer odluke nisu javno dostupne", navela je Transparentnost.

Republički fond zdravstvenog osiguranja (RFZO), kojem je preneto iz budžetske rezerve 40 milijardi dinara i koji je verovatno sprovodio većinu nabavki u vezi sa borbom protiv pandemije, prilikom odbijanja zahteva za pristup informacijama je višestruko prekršio zakon, saopštila je Transparentnost.

U ovoj organizaciji ističu da RFZO nije naveo "koji se interes uopšte čuva uskraćivanjem podataka o tome na koji način organi vlasti postupaju sa javnim sredstvima i u kojoj meri su obezbedili nabavku medicinske opreme za suzbijanje zarazne bolesti".

XS
SM
MD
LG