Dostupni linkovi

RFZO za RSE: Podaci o nabavci opreme tokom vanrednog stanja „strogo poverljivi“


Medicinska oprema koja je dopremljena u Niš 10. aprila, prilikom posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića
Medicinska oprema koja je dopremljena u Niš 10. aprila, prilikom posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića

Republički fond za zdravstveno osiguranje Srbije (RFZO) odbio je da dostavi Radiju Slobodna Evropa (RSE) informacije o medicinskoj opremi koja je nabavljena tokom vanrednog stanja zbog epidemije korona virusa, uz obrazloženje da su te informacije „strogo poverljive“.

„Podaci o medicinskim sredstvima koja su u Srbiji nabavljena za vreme vanrednog stanja nastalog usled bolesti COVID-19, kao i dokumentacija o tome, označeni su oznakom stepena tajnosti ’strogo poverljivo’ shodno zaključku Vlade Srbije od 15. marta 2020. godine“, navodi se u odgovoru RFZO.

Zaključak Vlade Srbije na koji se poziva RFZO u odluci da nabavke označi kao „strogo poverljive“ nije dostupan javnosti, tako da se ne zna njegova sadržina.

Odgovor RFZO usledio je nakon zahteva za pristup informacijama od javnog značaja koji je to instituciji upućen početkom aprila. RSE je tada tražio podatke o opremi i lekovima koji su nabavljeni na osnovu Uredbe Vlade Srbije o posebnim tehničkim zahtevima, standardima i primeni medicinskih sredstava za vreme vanrednog stanja.

Tom Uredbom omogućena je nabavka, upotreba i primena medicinskih sredstava i lekova koji nisu proizvedeni po propisanim standardima Srbije. Vlada je Uredbu usvojila 24. marta, devet dana nakon proglašenja vanrednog stanja, a svoj potpis na Uredbu stavio je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Uz naziv i opis medicinskih sredstava i lekova, RSE je tražio dostavljanje i informacije o tome ko su proizvođači i distributeri i koja količina je nabavljena.

Dok odbija da dostavi podatke o medicinskim sredstvima, označavajući ih „strogo poverljivim“, RFZO odgovara da nabavka lekova nije vršena po pomenutoj Uredbi koja je usvojena 24. marta.

„Lekovi nisu nabavljani, odnosno obezbeđivani na osnovu primene Uredbe o posebnim tehničkim zahtevima, standardima i primeni medicinskih sredstava za vreme vanrednog stanja nastalog usled bolesti COVID-19“, obavestio je RFZO.

Iz Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje navode i da nisu mogli da na naš upit odgovore u propisanom zakonskom roku „iz objektivnih razloga“ – „promene u organizaciji i načinu rada i velikog angažovanja RFZO na poslovima suzbijanja pandemije“.

RSE je u aprilu i od Vlade Srbije tražio da dostavi podatak koliko je novca iz budžeta utrošeno za nabavku medicinske opreme i lekova i da obrazloži razloge za donošenje Uredbe, kojom se pored zaobilaženja propisanih standarda za medicinsku opremu i lekove, ne sprovodi ni uobičajena procedura za javne nabavke.

XS
SM
MD
LG