Dostupni linkovi

Iran tvrdi da je pritvorio lidera opozicione grupe sa sedištem u SAD


Jamshid Sharmahd
Jamshid Sharmahd

Vlasti u Iranu saopštile su da su pritvorile vođu američke opozicione grupe, koga optužuju za umeštanost u bombaške napade u Iranu 2008. godine, kao i da je planirao druge napade.

Obaveštajna agencija Irana saopštila je 1. avgusta da je pritvoren Jamshid Sharmahd iz malo poznate organizacije "Tondar".

U saopštenju je navedeno da su snage bezbednosti uhapsile Sharmahda u "komplikovanoj operaciji", ali nije precizirano kako i gde se je pritvoren.

Iranska televizija prikazala je video snimak muškarca koji se predstavio kao Sharmahd.

Portparol američkog Stejt departmenta rekao je za Rojters da je američka vlada bila "svesna izveštaja" o Sharmahdovom pritvoru.

"Iranski režim ima dugu istoriju zadržavanja Iranaca i stranih državljana po lažnim optužbama. Pozivamo Iran da bude u potpunosti transparentan i da se pridržava svih međunarodnih pravnih standarda", rekao je portparol Stejt departmenta.

U objavi na svojoj web stranici, grupa "Tondar" je spomenula "otmicu" Sharmahda bez potvrde "izveštaja sa različitih mreža".

Organizacija "Tonder", sa sedištem u Sjedinjenim Američkim Državama, na svojoj stranici navodi da ima za cilj da sruši Islamsku republiku i uspostavi monarhiju.

Prema web stranici grupe, Sharmahd je iransko-nemački inženjer rođen u Teheranu 1955. godine, koji je živeo u Nemačkoj, pre nego što se 2003. godine preselio u Los Anđeles.

Obaveštajna služba Irana saopštila je da je grupa "iz Amerike rukovodila oružanim i terorističkim aktima".

Tvrdi se da je Sharmahd odgovoran za teroristički napad 12. aprila 2008. godine u gradu Širazu u kojem je poginulo 14, a ranjeno 215 ljudi, kao i za druge oružane akcije i sabotaže u Iranu.

Prema nekim medijskim izveštajima, Sharmahd je preuzeo odgovornost za eksploziju u Širazu.

"Tondar" je preuzeo odgovornost za neke napade, eksploziju u rafineriji u Iranu 2016. godine.

Pritvor pod nepoznatim okolnostima dolazinakon što su tenzije između Sjedinjenih Država i Irana eskalirale kada su se SAD povukle iz međunarodnog iranskog nuklearnog sporazuma 2018. godine.

SAD su optužile Iran za destabilizaciju Bliskog Istoka i podršku terorističkim grupama širom regiona.

XS
SM
MD
LG