Dostupni linkovi

Iran pogubio optuženog za davanje informacija SAD o Solejmaniju


Mahmud Musavi-Mažd

Iransko pravosuđe saopštilo je da je ta zemlja pogubila čoveka osuđenog za davanje informacija Sjedinjenim Američkim Državama i Izraelu o visokom iranskom komandantu koji je potom ubijen u američkim napadu dronom u Iraku, piše redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Kasem Solejmani
Kasem Solejmani

"Kazna Mahmudu Musavi-Maždu izvršena je u ponedeljak ujutro po optužbi za špijunažu, tako da je slučaj njegove izdaje svoje zemlje zauvek zatvoren", navedeno je 20. jula na sajtu iranskog pravosuđa.

Iranske vlasti saopštile su u junu da je Musavi-Mažd prosledio informacije gde se nalazi Kasem Solejmani, komandant elitnih Kuds snaga Islamske revolucionarne garde (IRGC), koji je u januaru ubijen u vazdušnom napadu SAD u blizini Bagdada.

Pravosuđe je prošlog meseca saopštilo da je Vrhovni sud podržao smrtnu kaznu Musavi-Maždu koja će "uskoro" biti izvršena.

Pogubljenje je usledilo dan pošto je izvršenje smrtne kazna za tri čoveka, povezana s antivladinim protestima prošlog novembra, suspendovano posle velike kampanje na društvenim medijima s pozivom Iranu da obustavi pogubljenja.

Kao odmazdu za ubistvo Solejmanija u ranim jutarnjim satima 3. januara, Iran je izveo raketni napad na vazdušnu bazu u Iraku u kojem je oko 110 američkih vojnika zadobilo traumatske povrede mozga.

Nekoliko sati kasnije, iranske snage oborile su ukrajinski putnički avion koji je poleteo iz Teherana, ubivši svih 176 članova posade i putnika. Iran je naveo da su za obaranje aviona krivi pogrešno podešen radar i loša komunikacija vojnika i nadređenih oficira.

Iranski zvaničnici nisu naveli da li je slučaj Musavi-Mažda povezan s objavom Irana u leto 2019. godine da je uhvaćeno 17 špijuna koji su radili za američku Centralnu obaveštajnu agenciju (CIA).

Navedeno je da su neki od njih osuđeni na smrt.

Izveštaj je usledio nakon što je iransko pravosuđe 14. jula saopštilo da je pogubljen bivši zaposleni u Ministarstvu odbrane koji je osuđen za prodaju informacija CIA-i.

Portparol pravosuđa Golamhosein Esmaili rekao je 14. jula da je Reza Asgari bio u kontaktu s CIA tokom poslednjih godina njegovog rada u Ministarstvu odbrane i da je agenciji prodao informacije o iranskom raketnom programu.

Esmaili je rekao da je Asgari pogubljen nedelju dana ranije, dodajući da je radio u vazduhoplovnom odeljenju Ministarstva odbrane i da se penzionisao pre četiri godine.

Nedavnom protestu na internetu protiv pogubljenja pridružili su se mnogi Iranci, uključujući obične građane, kao i intelektualci, bivši političari i istaknuti umetnici.

Suočeno s protestom, iransko pravosuđe je naložilo ponovno suđenje Amiru Hoseinu Moradiju (25), Saidu Tamdžidiju (27) i Mohamadu Radžabiju (25).

Njihovi advokati su rekli da se nadaju da će kazne biti promenjene.

Međutim, šef iranskog pravosuđa, pripadnik tvrde svešteničke linije Ebrahim Raisi umanjio je mogućnost za to.

"Treba da slušate proteste, ali nemiri i neredi koji ugrožavaju bezbednost zemlje prelaze našu crvenu liniju", rekao je Raisi 20. jula.

Trojica optuženih su među mnogima koji su uhapšeni u brutalnom obračunu s demonstrantima koji su u novembru 2019. izašli na ulice u desetinama iranskih gradova i mesta.

Analitičari kažu da je kampanja na društvenim medijima bila bez presedana po obimu i nivou učešća Iranaca unutar i van zemlje.

Organizacija Amnesti internešnal (Amnesty International) zabeležila je 251 pogubljenje u Iranu u 2019. godini, čime je ta zemlja druga iza Kine po broju državnih pogubljenja.

XS
SM
MD
LG