Dostupni linkovi

Rouhani: Iran spreman za razgovore ako se SAD izvini


Hasan Rouhani
Hasan Rouhani

Iran bi bio otvoren za razgovore sa Sjedinjenim Državama ako se Washington izvini za napuštanje nuklearnog sporazuma iz 2015. i to nadoknadi Teheranu, izjavio je u sredu iranski predsednik Hassan Rouhani, prenosi agencija Rojters.

Američki predsednik Donald Trump povukao se iz pakta između Irana i šest svetskih sila 2018. godine i ponovo uveo sankcije, rekavši da se sporazumom nije učinilo dovoljno za obuzdavanje raketnog programa Teherana i regionalnog uticaja Irana.

"Nemamo problema s razgovorima sa Sjedinjenim Državama, ali samo ako Washington ispunjava svoje obaveze iz nuklearnog sporazuma, izvini se i to nadoknadi Teheranu gubitke zbog povlačenja iz sporazuma 2015.", rekao je Rouhani u televizijskom govoru.

"Međutim, znamo da su ovi pozivi za razgovore s Teheranom samo riječi i laž", dodao je.

Prema sporazumu iz 2015. godine između Irana i šest svetskih sila - Velike Britanije, Kine, Francuske, Njemačke, Rusije i Sjedinjenih Država, Teheran je pristao da ograniči svoj nuklearni program u zamenu za američko podizanje ekonomskih sankcija koje su osakatile gospodarstvo ove zemlje.

No 2018. godine SAD su napustile sporazum i ponovo nametnule niz sankcija Iranu.

XS
SM
MD
LG