Dostupni linkovi

"Safejournalists": Novi pritisci za medije u Srbiji


Mreža "Safejournalists", koja predstavlja više od 8.200 novinara na Zapadnom Balkanu, ocenila je da su novinari, mediji i organizacije civilnog društva u Srbiji izloženi "novoj vrsti pritisaka", usled istraga koje je protiv nekih među njima pokrenula Uprava Ministarstva finansija za sprečavanje pranja novca.

Podseća se da je Uprava napravila spisak medija, novinara i organizacija civilnog društva i 13. jula poslala zvanični zahtev svim komercijalnim bankama u Srbiji da dostave informacije i dokumentaciju u vezi sa njihovim dinarskim i deviznim računima i transakcijama.

"Podaci o ovoj listi objavljeni su u medijima 27. jula uveče, a listu čini 20 pojedinaca i 37 medija i organizacija civilnog društva. Na listi je šest novinara i 10 medijskih i novinarskih organizacija čiji se rad zasniva na zaštiti javnog interesa u javnom informisanju, a jedna od njih je Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS)", navodi se u saopštenju.

Ocenjuje se da takvim javnim popisom "kritičkih civilnih organizacija i pojedinaca", vlasti Srbije "štete pretpostavci nevinosti … s obzirom da su provladini mediji podstaknuti da ih označe kriminalcima u javnom diskursu".

"Taj potez podseća na neke poteze vlasti u zemljama sa autoritarnim režimima, koje koriste vladine mehanizme da bi se obračunavali sa ljudima koji drugačije misle. Iz tog razloga, verujemo da je neophodno da nadležni organi što pre objasne kako je sastavljen ovaj spisak ljudi i organizacija i šta ih je kvalifikovalo da budu na takvoj listi", stoji u saopštenju.

Mrežu "Safejournalists" čine Udruženje novinara Kosova, Udruženje novinara Makedonije, Udruženje BH novinari, Hrvatsko novinarsko društvo, Nezavisno udruženje novinara Srbije i Sindikat medija Crne Gore.

Ministarstvo finansija je negiralo da je istraga kojom se traži pristup podacima poslovnih banaka ciljani napad na kritičare vlasti, rekavši da je to deo redovnih postupaka.

OEBS: Postupati u skladu sa zakonom

Uprava za sprečavanje pranja novca i druge institucije moraju da ispituju rizik od pranja novca i finansiranja terorizma, ali moraju, takođe, da poštuju nezavisnost civilnog društva i slobodu medija, rečeno je agenciji FoNet u Misiji OEBS u Srbiji.

Prema stavu Misije OEBS, Uprava za sprečavanje pranja novca svoja ovlašćenja treba da sprovodi isključivo u skladu sa uslovima predviđenim zakonom.

Premda pojedine organizacije iz NVO sektora mogu biti ranjivije u pogledu rizika od finansiranja terorizma i pranja novca, Misija OEBS uviđa da se na "navedenom spisku nalaze mnoge organizacije civilnog društva koje imaju ugled nezavisnih i rigoroznih u analizi javnih interesa i koje su poznate po transparentnosti u finansiranju".

Više od 140 nevladinih organizacija i pojedinaca u Srbiji potpisalo je zajedničko saopštenje, u kojem od nadležnih traže da "bez odlaganja predoče osnove sumnje" zbog kojih su naložili vanredno prikupljanje finansijskih informacija.

Institucije Evropske unije su povodom ovog slučaja zatražile dodatne informacije od nadležnih u Srbiji, a Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu izrazila je zabrinutost "zbog nečega što deluje kao selektivna istraga o organizacijama civilnog društva i medijskim kućama koje se bave istraživačkim novinarstvom".

XS
SM
MD
LG