Dostupni linkovi

Izvestioci Saveta Evrope zabrinuti zbog istrage NVO u Srbiji


Zasedanje Parlamentarne skupštine Saveta Evrope
Zasedanje Parlamentarne skupštine Saveta Evrope

Izvestioci Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (SE) za monitoring Srbije izrazili su zabrinutost zbog finansijske istrage nevladinih organizacija i medija u Srbiji.

"Duboko smo zabrinuti zbog informacija da je Uprava za sprečavanje pranja novca pokrenula finansijsku istragu za više od 50 istaknutih aktivista, nevladinih organizacija, istraživačkih medija“, navodi se u zajedničkom saopštenju koizvestilaca za Srbiju Ijana Lidel-Grendžera (Ian Liddell-Grainger) i Pjera Fasina (Piero Fassino).

U saopštenju se napominje da je predmet finansijske istrage i nevladina Inicijativa mladih za ljudska prava, prošlogodišnji dobitnik priznanja "Vaclav Havel" koje Parlamentarna Skupština Saveta Evrope dodeljuje borcima za ljudska prava.

Grendžer i Fasino navode da su "za živu demokratiju potrebni živo civilno društvo i nezavisni mediji koji mogu da deluju u sigurnom okruženju".

Dodaju da "nevladine organizacije i istraživački mediji doprinose obezbeđivanju temeljnog nadzora javnih institucija što dovodi do neophodnih provera i procena u demokratskom društvu".

"Iako je transparentnost svih organizacija i institucija legitiman i potreban zahtev, svaka istraga trebalo bi da bude propisno obrazložena, na temelju jasnih i pravnih kriterijuma", ističe se u saopštenju.

Koizvestioci pozivaju vlasti u Srbiji da se "uzdrže od bilo kakvih poteza koji bi mogli predstavljati zastrašivanje ili dovesti do neosnovane kriminalizacije tih organizacija".

Uprava za sprečavanje pranja novca sačinila je spisak pojedinaca i nevladinih organizacija i zatražila uvid u njihove bankarske transakcije od 1. januara 2019. godine, pod obrazloženjem da je potrebno utvrditi da li neke od tih organizacija imaju veze sa finansiranjem terorizma ili pranjem novca.

Na spisku, koji je 27. jula objavio informativni program Newsmax Adria (čiji se direktor Slobodan Georgijev takođe nalazi na spisku) ukupno je 37 organizacija ili udruženja i 20 pojedinaca koji su predmet interesovanja Uprave.

Većina njih se - kako su pojedini i sami istakli u prvim reakcijama - finansira putem apliciranja za projekte, mahom od institucija ili država - članica Evropske unije.

Ministarstvo finansija je negiralo da je istraga kojom se traži pristup podacima poslovnih banaka ciljani napad na kritičare vlasti, rekavši da je to deo redovnih postupaka.

Više od 140 nevladinih organizacija i pojedinaca u Srbiji potpisalo je zajedničko saopštenje, u kojem od nadležnih traže da "bez odlaganja predoče osnove sumnje" zbog kojih su naložili vanredno prikupljanje finansijskih informacija.

U saopštenju potpisnici navode da "član zakona na koji se pozvao direktor Uprave za sprečavanje pranja novca nalaže da se ovakva provera vrši isključivo za organizacije za koje postoje osnovi sumnje da su umešane u finansiranje terorizma", te da ovakav spisak ukazuje na zaključak da je na delu politička zloupotreba institucija i pokušaj urušavanja vladavine prava u Srbiji.

Institucije Evropske unije su povodom ovog slučaja zatražile dodatne informacije od nadležnih u Srbiji, a Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu izrazila je zabrinutost "zbog nečega što deluje kao selektivna istraga o organizacijama civilnog društva i medijskim kućama koje se bave istraživačkim novinarstvom".

Ko je sve na listi Uprave za sprečavanje pranja novca?
Ko je sve na listi Uprave za sprečavanje pranja novca?

XS
SM
MD
LG