Dostupni linkovi

Čen Bo i Stefanović o saradnji policije Srbije i Kine


Sastanak ministra Nebojše Stefanovića i ambasadorke Čen Bo, 20. jul
Sastanak ministra Nebojše Stefanovića i ambasadorke Čen Bo, 20. jul

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović i ambasadorka Kine u Beogradu Čen Bo razgovarali su o dosadašnjoj policijskoj saradnji dve države, ali i mogućnostima za njeno dalje unapređenje, navodi se u saopštenju MUP-a.

Kako je saopšteno, Stefanović se zahvalio ambasadorki na donacijama koje je Kina do sada uputila Ministarstvu unutrašnjih poslova, kao i na "onima koje se očekuju u narednom periodu".

Stefanović i Čen Bo razgovarali su i o unapređenju saradnje u borbi protiv organizovanog kriminala i potencijalnog terorizma, ali i razmeni iskustava i znanja policija dve zemlje u oblasti digitalne forenzike, saopšteno je.

U saopštenju se dodaje i da je Stefanović "još jednom istakao punu podršku teritorijalnom integritetu Narodne Republike Kine i politici jedne Kine", a da je Bo izjavila da je "saradnja srpske i kineske policije izuzetno dobra i da veruje da će biti još bolja u narednom periodu".

Vežba srpskih i kineskih policajaca u Železari Smederevo
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:33 0:00

Podsetimo, MUP Srbije na osnovu sporazuma sprovodi projekat „Bezbedan grad“ sa kineskom kompanijom Huavej (Huawei).

Huavej kamere koje imaju tehnologiju za prepoznavanje lica su postavljene u Beogradu. Te kamere, kako je to označila međunarodna organizacija Fridom Haus (Freedom House) u izveštaju u kojem je Srbija svrstana među "hibridne režime", predstavljaju najkonkretniji primer tehnološkog uticaja Kine u Srbiji.

MUP Srbije do danas nije objavio detalje ugovora sa Huavejom, a u Beogradu bi do kraja 2020. godine trebalo da bude instalirano 1.000 'pametnih' kamera na 800 lokacija. U nedavnom odgovoru MUP-a za RSE navodi se da sistem kamera još uvek nije u funkciji, te da će javnost o tome biti blagovremeno obaveštena.

Na ulicama Beograda, Novog Sada i Smedereva 18. septembra 2019. počele su sa radom zajedničke patrole policajaca Srbije i Kine. Prema rečima ministra unutrašnjih poslova Srbije Nebojše Stefanovića, razlog za uvođenje patrola tada je bilo povećanje broja kineskih turista.

Zajedničke patrole srpskih i kineskih policajaca
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:35 0:00

XS
SM
MD
LG