Dostupni linkovi

Stefanović o vežbi kineskih i srpskih policajaca: Učimo od većih i jačih


Kineski i spski policajci vežbali u Železari Smederevo
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:04 0:00

Kineski i spski policajci vežbali u Železari Smederevo

Zajednička pokazna vežba Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Srbije i specijalnih jedinica policije Ministarstva javne bezbednosti Narodne Republike Kine iz provincije Henan održana je u smederevskoj železari u vlasništvu kineske kompanije "HBIS GROUP Serbia Iron & Steel doo".

Pripadnici srpske Specijalne antiterorističke jedinice, Žandarmerije, Helikopterske jedinice, Pregovaračkog tima MUP-a i Uprave kriminalističke policije učestvovali su u ovoj zajedničkoj vežbi "savladavanja i onesposobljavanja terorista i oslobađanja talaca", kako je navedeno u saopštenju MUP-a.

Kineska kompanija "HBIS GROUP Serbia" kupila je 2016. godine preduzeće "Železara Smederevo" za 46 miliona evra. Ove godine najavljena je i nova investicija kineske kompanije u smederevsku železaru, vredna 120 miliona dolara (oko 108 miliona evra).

Vežba je izvedena kao antiteroristička akcija, a bilo je angažovano 180 pripadnika policije.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović rekao je da je ovo je prva vežba ove vrste, zajednička vežba dveju specijalnih jedinica.

"Naš zadatak je da produbljujemo saradnju sa Narodnom Republikom Kinom. Kina je naš strateški partner i ne samo to već i prijateljska, bratska zemlja", naveo je Stefanović.

On je dodao da će pripadnici srpske policije u međudobnim razmenama odlaziti u Kinu.

"Učimo od onih koji su veći, jači i imaju drugačija iskustva", dodaje Stefanović.

Vežba u Smederevu
Vežba u Smederevu

Vežbi je prisustvovao predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ambasadorka Kine Čen Bo.

Ovo je druga zajednička akcija srpske i kineske policije ove godine. U septembru 2019. predstavljene su zajedničke patrole kineskih i srpskih policajaca koji, između ostalog, kako je tada objašnjeno, treba da olakšaju boravak u Srbiji kineskim turistima.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović najavio je tada da će zajedničke patrole kineskih i srpskih policajaca biti u Beogradu, Novom Sadu i Smederevu, a kineska ambasadorka u Srbiji Čen Bo istakla je da od stupanja bezviznog režima na snagu „broj kineskih turista u Srbiji naglo porastao, a građanske patrole će koristiti tim turistima da se osećaju sigurnije u Srbiji".

MUP Srbije je u septembru saopštio i da kineski policajci u Srbiji neće primenjivati policijska ovlašćenja, niti su opremljeni sredstvima prinude.

Kada je reč o saradnji MUP-a Srbije i kineskih kompanija, pažnju javnosti privuklo je realizovanje projekta "Sigurno društvo" iz 2014. godine i "Bezbedan grad" iz 2017. u saradnji MUP-a i kineske kompanije "Huawei" koji podrazumevaju instaliranje opreme za video nadzor u prestonici Srbije. Radio Slobodna Evropa je u aprilu 2019. od MUP-a tražio da dostavi kopije dokumenata koji se odnose na ove projekte, ali je MUP odbio da ih dostavi označivši sve sporazume sa kompanijom "Huawei" kao "državnu, službenu, poslovnu ili drugu tajnu".

Postupak pred Poverenikom za informacije od javnog značaja je i dalje u toku.

XS
SM
MD
LG