Dostupni linkovi

Tesna pobeda koalicije Zorana Zaeva u Severnoj Makedoniji


Zoran Zaev i članovi SDSM slave rezultate izbora
Zoran Zaev i članovi SDSM slave rezultate izbora

Koalicija predvođena Socijaldemokratskim savezom (SDSM) osvojila je najviše poslaničkih mesta na desetim parlamentarnim izborima u nezavisnoj Makedoniji.

Prema prvim rezultatima koje je saopštila Državna izborna komisija (DIK), do sada vladajuća koalicija u novom parlamentu imaće 46 poslanika.

Koalicija na čelu sa VMRO DPMNE je osvojila 44 mandata, partija Albanaca - Demokratska unija za integraciju (DUI), dosadašnji partner SDSM-a u vladi imaće 15 poslanika, Alijansa za Albance 12, Levica 2, a Demokratska partija Albanaca će imati jedno mesto u parlamentu.

Zaev: Građani izabrali bolje danas i bolje sutra

Lider SDSM-a Zoran Zaev je posle ponoći objavio pobedu na izborima i zahvalio svima koji su glasali za njih.

“Pobeđujemo. Izašli su građani i glasali za sigurnu budućnost, za zajedništvo i solidarnost, za ekonomski patriotizam, za red i pravdu. Građani su izabrali bolje danas i bolje sutra”, rekao je Zaev.

On je istakao da prema prvim informacijama, imaju tri poslanika više od VMRO DPMNE, a da razlika može biti četiri ili pet posle konačnog prebrojavanja glasova.

Postizborno slavlje SDSM-a u Severnoj Makedoniji
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:31 0:00

Janušev: VMRO DPMNE ulazi u trku za sastav nove vlade

Generalni sekretar VMRO DPMNE Igor Janušev izjavio je da njegova partija ipak ulazi u trku za sastav nove vlade, jer je aktuelna istrošena i da je vreme za promene.

“Ipak, Dontov model pravi ovu trku još uvek dosta neizvesnom, ali činjenica je da narod želi promene. Narod je pokazao da ne želi vladu koja je kriminalna i koruptivna. Narod želi obnovu”, dodao je Janušev.

Partija DUI jedan od glavnih dobitnika na izborima

Svi su saglasni da je jedan od glavnih dobitnika na ovim izborima partija DUI, bez koje se najverovatnije neće moći formirati nova vlada. Njihov predsednik Ali Ahmeti je rekao da se “orao vratio”, proglasivši pobedu u albanskom bloku. DUI je na prethodnim izborima u 2016. godini dobio 10 poslanika, a sada će imati najverovatnije 15.

Oni su u predizbornoj kampanji nastupali pod parolom “Albanac za premijera”, pa se sada postavlja pitanje da li će u razgovorima za sastav nove vlade insistirati na tome.

Prema rokovima u izbornom zakoniku, novi parlament bi trebalo da bude konstituisan za 20 dana, zatim predsednik države treba dati mandat za formiranje vlade u roku od 10 dana, a mandatar treba da završi razgovore sa budućim koalicionim partnerima za još 20 dana.

Zdravstveni protokol za izbore u Severnoj Makedoniji
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:50 0:00

Poštovanje protokola za zaštitu od korona virusa

Jedna od zajedničkih konstatacija svih je da su ovi izbori protekli u mirnoj i demokratskoj atmosferi i da su poštovani protokoli za zaštitu od korona virusa i da je za ovakve uslove zadovoljavajući odziv glasača od nesto preko 50 procenata. Predsednik DIK-a Oliver Derkoski je izjavio da su izbori prošli u najboljem redu.

“Izborni dan je prošao u veoma komplikovanoj i složenoj situaciji, ali ipak je prošao odlično, sa malim izuzecima”, kazao je.

Zanimljivo je to što od završetka izbora nije radio internet sajt DIK-a. Kako je rekao predsednik Komisije Oliver Derkoski, njihov sajt je bio cilj hakerskog napada spolja, dodajući da za sada neće otkrivati više detalja o tome.

Redovan termin za izbore je trebao biti 11. decembar ove godine, ali u oktobru 2019. partije su donele odluku da se ide na prevremene izbore, zato što Severna Makedonija nije dobila datum za početak pristupnih pregovora sa EU i pored promene imena zemlje. Odluka o pristupnim pregovorima je ipak doneta u martu tekuće godine.

Izbori su bili zakazani za 12. april, ali kasnije su bili odloženi zbog pandemije korona virusa.

Zbog istog razloga izbori su se odvijali u tri dana, a u glavnom izbornom danu glasanje je bilo produženo za dva sata i umesto do 19 sati, kao što je bilo do sada, građani su se mogli izjasniti do 21 sat.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG