Dostupni linkovi

Iran: Pogrešno podešen radar uzrok obaranja ukrajinskog aviona


Ostaci ukrajinskog putničkog aviona, 8. jaunar

Iranske vlasti navele su da je ključni element koji je izazvao obaranje ukrajinskog putničkog aviona kod Teherana 8. januara 2020., kada je poginulo svih 176 putinka i članova posade, ljudska greška, odnosno loše podešavanje vojnog radara.

"Došlo je do propusta zbog ljudske greške u poštovanju procedure" podešavanja radarskog sistema što je dovelo do "greške od 107 stepeni" u tom sistemu, i nije dozvolio da se pravilno vidi putanja predmeta u polju radara, navodi se u izveštaju Iranske civilne avijacije (CAO) objavljenom 11. jula uveče.

Ta prva greška je, kako se navodi, izazvala opasan sled događaja koji je ipak mogao da bude sprečen da su preduzete druge mere.

U dokumentu predstavljenom kao izveštaj o događajima, a ne kao konačni izveštaj istrage, navode se i druge greške u minutima koji su prethodili obaranju aviona.

Avion "Ukrainian International Airlines" na letu PS-752 od Teherana do Kijeva srušen je 8. januara sa dve rakete ubrzo nakon poletanja sa aerodroma u Teheranu.

Ovo se dogodilo iste večeri kada je Iran pokrenuo raketni napad, kojima je ciljao američke vojnike u Iraku.

Iranski napad izveden je kao osveta zbog ubistva najvišeg iranskog generala Qasema Soleimanija u napadu dronom 3. januara, prema nalogu američkog predsjednika Donalda Trumpa.

XS
SM
MD
LG