Dostupni linkovi

Iran priznao da je 'nenamjerno oborio' avion, Ukrajina traži kažnjavanje odgovornih


Spomen obilježje poginulim putnicima ukrajinskog oborenog aviona na međunarodnom aerodromu Boryspil, izvan Kijeva, Ukrajina, 8. januar 2020.
Spomen obilježje poginulim putnicima ukrajinskog oborenog aviona na međunarodnom aerodromu Boryspil, izvan Kijeva, Ukrajina, 8. januar 2020.

Iran kaže da je njegova vojska "nenamjerno" oborila ukrajinski putnički avion, u nesreći u kojoj je poginulo svih 176 ljudi, javila je iranska državna televizija.

U izjavi se ističe da je taj potez "ljudska greška" nakon što je avion letio blizu osjetljivog mjesta koje pripada iranskoj Revolucionarnoj gardi.

Pogrešno protumačen kao "neprijateljska meta", avion je pogođen raketom, navodi se u saopćenju. Odgovorni će za ovo odgovarati, navodi se.

Spasioci skupljaju tela 176 putnika i članova posade iz oborenog ukrajinskog aviona, 8. januar 2020.
Spasioci skupljaju tela 176 putnika i članova posade iz oborenog ukrajinskog aviona, 8. januar 2020.

Mislili da je krstareća raketa

Iran je oborio ukrajinski putnički avion misleći da je riječ o krstarećoj raketi, rekao je viši komandant Revolucionarne garde Amirali Hadžizadeh, javlja Rojters.

Hadžizadeh, šef vazdušnih snaga Revolucionarne garde, izjavio je da je avion pogođen raketom kratkog dometa i da Garda preuzima punu odgovornost za obaranje putničkog aviona, prenijela je državna televizija.

"Volio bih da sam umro i da nisam bio svjedok ovakvog događaja", rekao je Hadžizadeh i izvinio se naciji.

Po njegovim rečima snage Revolucionarne garde oko glavnog grada pojačale svoju protivvazdušnu odbranu i bile su "na najvišem stepenu pripravnosti", strahujući da će SAD uzvratiti na iranski napad u Iraku iste noći.

"Preuzimam potpunu odgovornost (za tu katastrofu) i prihvatiću svaku odluku koja bude donijeta", rekao je viši komandant Revolucionarne garde Amirali Hadžizadeh.
"Preuzimam potpunu odgovornost (za tu katastrofu) i prihvatiću svaku odluku koja bude donijeta", rekao je viši komandant Revolucionarne garde Amirali Hadžizadeh.

Vojnik je mislio da je avion "krstareća raketa" i imao je deset sekundi da odluči, rekao je Hadžizadeh.

"Mogao je da odluči da puca ili da ne puca, ali je doneo lošu odluku", rekao je general u izjavi za nacionalnu televiziju.

On je rekao da se radi o raketi kratkog dometa koja je eksplodirala pored aviona i da to objašnjava da je avion mogao da nastavi da leti.

"Preuzimam potpunu odgovornost (za tu katastrofu) i prihvatiću svaku odluku koja bude doneta", rekao je general Hadžizadeh.

Zelenski traži kažnjavanje odgovornih i odštetu

Nakon iranskog priznanja da je oborio ukrajinski putnički avion oglasio se predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski i zatražio kažnjavanje odgovornih za obaranje aviona u Iranu kao i da Teheran isplati odštetu porodicama 176 stradalih putnika i članova posade, javlja CNN.

Zelenski je u izjavi naveo da od Irana "očekuje privođenje krivaca pravdi, potpunu i otvorenu istragu, isplatu odštete i povraćaj tijela žrtava".

"Nadamo se da će istraga biti sprovedena bez namernog odugovlačenja i opstrukcije. Naših 45 eksperata treba da dobiju neograničeni pristup svim elementima istrage", napisao je ukrajinski lider.

Ukrajina je juče saopštila da su njeni eksperti u Iranu dobili pristup crnim kutijama aviona i snimcima razgovora pilota i iranske kontrole leta.

Podaci sa crne kutije preuzet će se u Francuskoj

Snimke srušenog ukrajinskog aviona na crnoj kutiji preuzet će Francuska, izjavio je u subotu šef iranske organizacije za istraživanje civilnog zrakoplovstva Organizacije civilnog zrakoplovstva.

Iako je Iran iskoristio sve svoje sadržaje za ispitivanje sadržaja crne kutije unutar zemlje, sadržaj će biti poslan Francuskoj kako bi se izbjegla eventualna šteta podataka, rekao je Hassan Rezaeifar državnoj novinskoj agenciji IRNA.

Rezaeifar je rekao da je Iran tražio od Kanade, Francuske i SAD-a da donesu u Teheran svoju softversku i hardversku opremu kako bi preuzeli podatke crne kutije ukrajinskog aviona, ali oni nisu prihvatili iranski prijedlog.

Zatim je Iran zatražio od Ukrajine, Švedske, Britanije, Kanade i SAD-a da pošalju crnu kutiju u nepristrasnu laboratoriju - a Francuska je jedina za koju su se sve pet zemalja dogovorile, rekao je.

Nisu dostavljeni detalji o tome kada će Iran poslati crnu kutiju.

Hamenei pozvao na istragu pada aviona

Iranski vrhovni vođa, ajatolah Ali Hamenei, uputio je danas izraze saučešća i pozvao na istragu nakon što je iranska vojska priznala da je oborila ukrajinski putnički avion.

Hamenei je naložio Vladi objavljivanje rezultata istrage.

Izrazio je saučešće porodicama 176 žrtava i pozvao oružane snage da se "pozabave izvesnim nedostacima i krivicom u bolnom incidentu".

Hamenei je sazvao hitnu sjednicu Vrhovnog savjeta za nacionalnu bezbjednost nakon što je obaviješten o katastrofalnoj greški vazdušnih snaga Irana koje su oborile ukrajinski putnički avion misleći da je neprijateljski avion.

On je potvrdio da će uzrok nesreće i rezultati istrage biti objavljeni na transparentan i častan način odmah nakon sastanka.

Boris Johnson: Priznanje Irana 'važan je prvi korak'

Premijer Velike Britanije Boris Johnson izjavio je danas da je iransko priznanje da je PS752 oboren greškom "važan prvi korak" i da je sada potrebna transparentna istraga.

"Priznanje Irana da je ukrajinski let International International Airlines let 752 greškom oboren od strane vlastitih oružanih snaga važan je prvi korak", rekao je Johnson.

Johnson je dodao: "Sada nam je potrebna sveobuhvatna, transparentna i nezavisna međunarodna istraga i vraćanje umrlih. Velika Britanija će blisko surađivati s Kanadom, Ukrajinom i drugim našim međunarodnim partnerima pogođenim ovom nesrećom kako bi osigurala da se to dogodi".

"Ova tragična nesreća samo pojačava važnost deskaliranja tenzija u regionu. Svi vrlo jasno možemo vidjeti da će daljnji sukob samo dovesti do većeg gubitka i tragedije. Od vitalnog je značaja da svi lideri sada vode diplomatski put prema naprijed", rekao je Johnson.

Trudo: Kanada traži punu istragu

Kanadski premijer Džastin Trudo rekao je danas da će njegova Vlada tražiti punu istragu i saradnju iranskih vlasti nakon obaranja ukrajinskog putničkog aviona u kome je bio i veći broj državljana Kanade, javlja Rojters.

"Mi želimo pravdu, transparentnost i odgovornost vinovnika ove tragedije za porodice žrtava. Ovo je nacionalna tragedija i svi Kanađani su u žalosti", poručio je Trudo.

Prema njegovim riječima, Kanada će nastaviti da sarađuje sa partnerima širom svijeta da osigura punu i temeljitu istragu.

"Kanadska Vlada očekuje punu saradnju vlasti Irana", rekao je Trudo.

Iran prvo odbijao obaranje aviona

Iran je ranije odbacio prijedloge da je jedna od njegovih raketa oborila avion u blizini glavnog grada Teherana 8. januara.

No pritisak je uspostavljen nakon što su SAD i Kanada, pozivajući se na obavještajne podatke, rekli kako vjeruju da je Iran oborio avion raketom, možda i slučajno.

Obaranje leta PS752 Ukraine International Airlinesa s gubicima od 176 života uslijedilo je samo nekoliko sati nakon što je Iran izveo raketne napade na dvije zračne baze američkih snaga u Iraku.

Ukrajinski avion, na putu za Kijev, pao je blizu aerodroma Imam Khomeini ubrzo nakon polijetanja.

Američki mediji nagađali su da je ukrajinski avioprijevoznik možda greškom protumačen kao ratni avion dok se Iran pripremao za moguću osvetu SAD-a.

Snimak obaranja ukrajinskog aviona
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:21 0:00

Iranski zračni napadi izvedeni su kao osveta zbog ubistva najvišeg iranskog generala Qasema Soleimanija u napadu dronom 3. januara, prema nalogu američkog predsjednika Donalda Trumpa.

U tvitu 11. januara iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif sugerirao je da je "američki avanturizam" dijelom kriv za pad ukrajinskog aviona.

"Tužan dan. Preliminarni zaključci interne istrage Oružanih snaga su da je ljudska greška u doba krize, uzrokovane američkim avanturizmom, dovela do katastrofe. Naše duboko žaljenje, izvinjenje i saučešće našem narodu, porodicama svih žrtava i drugim pogođenim zemljama", naveo je iranski šef diplomatije.

U padu ukrajinskog aviona stradali su Iranci - 82, Kanađani - 63, Ukrajinci - 11, Šveđani - 10, Afganistanci - 4, Nijemci - 3 i Britanci - 3.

XS
SM
MD
LG