Dostupni linkovi

U padu ukrajinskog aviona 176 mrtvih, Zelenski naredio istragu


Spasioci odnose tela žrtava iz ukrajinskog aviona koji se srušio nedaleko od Teherana, 8. januara 2020.
Spasioci odnose tela žrtava iz ukrajinskog aviona koji se srušio nedaleko od Teherana, 8. januara 2020.

Svih 176 putnika i članova posade poginulo je danas kada se srušio avion ukrajinske kompanije Boeing 737-800 International Airlinesa nakon polijetanja sa aerodroma Imama Homeinija u Teheranu.

Požar je zahvatio jedan motor, izjavio je Qasem Biniaz, glasnogovornik iranskog ministarstva za ceste i promet.

Pilot aviona je tada izgubio kontrolu nad avionom i on se srušio, rekao je Biniaz državnoj novinskoj agenciji IRNA.

Avion Ukraine International Airlinesa bio je na letu Teheran-Kijev.

Aviokompanija je saopćila da je avion prošao posljednji tehnički pregled 6. januara. Također je saopćeno da su svi letovi za Teheran suspendovani na neodređeno.

Prema međunarodnim pravilima, odgovornost za istragu nesreće snosi Iran, a iranska državna televizija saopćila je da su pronađene obje crne kutije.

Krivični postupak zbog nesreće

Ministar vanjskih poslova Ukrajine Vadym Prystayko rekao je da su stradala 82 iranska državljana, 63 Kanađana, 11 Ukrajinaca, 10 Šveđana, četiri Afganistanca, tri Nijemca i tri Britanca.

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski dao je upute državnom tužiocu da otvori krivični postupak zbog nesreće, naveo je u izjavi. Ukrajina će poslati tim stručnjaka u Iran kako bi istražila pad, dodao je on, kao i da će biti provjerena ispravnost cjelokupne civilne flote Ukrajine.

"Molim sve da se suzdrže od spekulacija i iznošenja nepotvrđenih teorija o padu", napisao je on u posebnom komentaru na Facebooku.

XS
SM
MD
LG