Dostupni linkovi

Agencija Beta traži istragu napada na njihovog novinara na protestu u Beogradu


Demonstracije u Beogradu 8. jula

Novinska agencija Beta zatražila je od nadležnih organa "da hitno i u što je moguće kraćem roku" ispitaju kako i pod kojim okolnostima su pretučeni novinar i snimatelji te agencije dok su izveštvali sa protesta u Beogradu u noći između 8. i 9. jula, i zašto je policija napadala i druge novinare.

Agencija Beta navodi da je njihovog reportera Žikicu Stevanovića i kamermane Luku Pređu i Relju Pekića policija je opkolila i napala iako su se legitimisali kao novinari.

"Stevanović je zadobio ozbiljne udarce po glavi, razbijena mu je arkada i veći deo noći je proveo je u hitnoj pomoći, gde su mu povrede sanirane, a kolege kamermani dobili udarce pendrecima po telu", navodi Beta.

Ta agencija dodaje da se napad na Stevanovića dogodio ispred Pravnog fakulteta u Beogradu kada je pretučen i oboren na zemlju.

Beograd: Protesti, suzavac i okršaji policije i demonstranata
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:13 0:00

"Nekoliko minuta kasnije, pošto su demonstranti rasterani, jedan od pripadnika policije se vratio i više puta ga udario pendrekom dok je ležao na zemlji. Sve vreme kolega Stevanović je mahao novinarskom karticom, ali to nije imalo nikakvog efekta. Jasno je da je ovaj ničim izazvan napad na novinare Bete prekoračenje ovlašćenja i prekomerna primena sile", navodi Beta.

Novinska agencija je najavila da će slučaj prijaviti svim domaćim i inostranim organizacijama koje se bave medijskim slobodama i zaštitom novinara, a da će nakon konsultacija sa advokatima odlučiti i o podnošenju tužbe.

Tokom nereda na protestima koji su 8. jula uveče organizovani u Beogradu, Novom Sadu i Nišu napadnuti su i novinari portala Nova i Radio-televizije Srbije (RTS).

Okršaji policije i demonstranata koji su nezadovoljni najavom pooštravanja epidemioloških mera počeli su u utorak, 7. jula ispred Skupštine Srbije, a nastavljeni su i dan kasnije.

XS
SM
MD
LG