Dostupni linkovi

Vučić sa leta za Pariz poručio: Ne suprotstavljajte se batinašima


Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić otputovao je u Pariz na sastanak sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom, objavljeno je na njegovom Instagram nalogu.

On se obratio video-porukom iz aviona kojim leti u Francusku.

“Molim sve naše ljude u Beogradu, Novom Sadu i drugim gradovima da se ne suprotstavljaju batinašima jer to ćemo da radimo mi kao država. Dragi građani, obećao sam vam da ćemo umeti da zaštitimo mir i stabilnost uprkos kriminalnim huliganskim nasilničkim napadima kojima smo svi šokirani", rekao je Vučić na svom nalogu buducnostsrbijeav.

Na susret u Pariz predsednik Srbije otišao je posle dvodnevnih tenzičnih protesta u Beogradu koji su započeli u utorak uveče (7. jula) nakon što je Vučić saopštio da će za vikend ponovo biti uveden policijski čas zbog alarmantne situacije u vezi sa epidemijom korona virusa.

On je naveo da leti u Pariz da se, kako je rekao, bori za Srbiju.

"Svi su šokirani jer u Novom Sadu 1941. godine, kada su hortijevske fašističke jedinice upale, nisu oštetile fasadu zgrade Gradske kuće, a neki ljudi sinoć jesu. Radićemo i pobedićemo. Sačuvaćemo mir za našu zemlju", naveo je, između ostalog, predsednik Srbije.

Kako je ranije najavljeno u Beogradu, Vučić i Makron razgovaraće direktno dan pre video samita Srbija-Kosovo čiji će domaćini biti francuski predsednik i kancelarka Nemačke Angela Mekrel.

Samit se održava nedugo nakon objavljivanja optužnice za ratne zločine Specijalizovanog tužilaštva u Hagu protiv kosovskog predsednika Hašima Tačija i odloženog sastanka u Beloj kući 27. juna. Dolazak na sastanak koji je organizovao američki izaslanik Ričard Grenel nakon objavljivanja optužnice otkazali su Tali i kosovski premijer Avdulaha Hoti.

Kako je u međuvremenu saopštila Evropska komisija, dijalog Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom Evropske unije biće nastavljen u nedelju 12. jula, kada će se uz posredovanje pregovarača Evropske unije Miroslava Lajčaka u Briselu Briselu sastati Vučić i Hoti.

Dijalog Beograda i Prištine u zastoju je od 8. novembra 2018. godine kada su se u Briselu poslednji put sreli predstavnici dve strane.

XS
SM
MD
LG