Dostupni linkovi

Protest ispred Skupštine Srbije: Sukobi, suzavac i hapšenja


Protest u Beogradu protiv uvođenja policijskog časa
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:08 0:00

Protest u Beogradu protiv uvođenja policijskog časa

Policija je oko 1.30 posle ponoći rasterala demonstrante sa prostora ispred Skupštine Srbije nakon skoro neprestanog ispaljivanja suzavca, sukoba i privođenja demonstanata koji su protestovali zbog najave vlasti o ponovnom uvođenju policijskog časa radi suzbijanja epidemije korona virusa.

U okršajima koji su trajali satima, demonstranti su policiji uzvraćali kamenicama, a na ulice je izašla i konjica. Kako je rečeno u Hitnoj pomoći, povređeno je dvadeset osoba - trinaest policajaca i sedam civila.

Sukobi su se odvijali u čitavom užem centru grada, u ulicama ka kojima su se demonstranti povlačili nakon što ih je policija rasterivala suzavcem i pendrecima. Kamere su zabeležile više policijskog prebijanja i privođenja ljudi.

Kod zgrade Pošte u blizini Skupštine zapaljeno je više policijskih vozila. Na nekoliko mesta u gradu demonstranti su prevrtali i palili kontejnere.

Zapaljen policijski automobil kod zgrade Pošte u Beogradu
Zapaljen policijski automobil kod zgrade Pošte u Beogradu

Sve je počelo u utorak, 7. jula popodne kada je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio da će ovog vikenda u Beogradu ponovo biti uveden policijski čas zbog pogoršane epidemiološke situacije.

Nezadovoljni građani okuplili su se ispred Skupštine Srbije, a deo njih je oko 22 sata probio policijiski kordon i ušao u hol parlamenta. Policija je uspela da ih izbaci, ali su okupljeni ostali ispred ulaza u zgradu.

Nakon toga u nekoliko navrata su ponovo pokušali da provale u parlament. Više puta je ispalljen suzavac, a kako je javila reporterka Radija Slobodna Evropa (RSE), policija je i pendrecima potiskivala demonstrante od ulaza u Skupštinu.

Upad demonstranata u Skupštinu Srbije
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:35 0:00

Okupljeni su se posle suzavca koji je policija neprestano ispaljivala razbežali ka parku preko puta Skupštine i okolnim ulicama, ali deo njih je nastavio sa pokušajima da priđu parlamentu.

Druge grupe razbežale su se u ulice oko zgrade Skupštine gde su se nastavljali sukobi sa policijom i ispaljivanje suzavca.

Stefanović: Napadi na policajce nedopustivi

Ministar unutrašnjih poslova Srbije (MUP) Nebojša Stefanović ocenio je u sredu da su napadi na policajce nedopustivi i poručio da neće biti tolerisani.

"Svako ima pravo da protestuje, ali nema pravo da kamenicama zasipa policijske službenike", naveo je Stefanović u pisanoj izjavi.

On je objasnio da su tokom noćašnjih protesta ispred Skupštine Srbije povređena ukupno 43 policijska službenika.

Kontejneri u Takovskoj ulici u blizini Skupštine Srbije
Kontejneri u Takovskoj ulici u blizini Skupštine Srbije

Brnabić: Država će zaštiti pravni poredak

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je u utorak uveče da najoštrije osuđuje vandalizam političara koji, kako je navela, stoja iza nasilnog upada u Skupštinu Srbije.

"Pošto nisu mogli u Skupštinu da uđu na izborima, ponovo su pokazali svoje pravo nasilničko lice pokušavajući da steknu političke poene na najvećoj krizi na planeti od Drugog svetskog rata", navela je Brnabić u pisanoj izjavi.

Brnabić je poručila i da će država i sve njene institucije zaštitiće pravni poredak, kao što se to čini u svakoj demokratski uređenoj zemlji", poručila je Brnabić u izjavi, prenela je agencija Tanjug.

Dačić osudio pokušaj upada u Skupštinu

Ministar spoljnih poslova Srbije i lider Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić izjavio je da ta stranka osuđuje, kako su naveli, "haos, incidente i nasilni upad u Narodnu skupštinu".

"Nema nikakve dileme da je ovo odgovor opozicije na poziv (predsednika Srbije Aleksandra Vučića) na jedinstvo u borbi protiv korone i u odnosu na državne izazove sa kojima ce se Srbija suočavati. U Skupštinu se ulazi izborima, a ne putem ulice. Ovim se nanosi šteta i Srbiji u celini, ali i ugrožavaju životi ljudi", ocenio je Dačić.

Marija Obradović (SNS): Očajnički pokušaj opozicije

U reakciji na događaje ispred Skupštine Srbije, potpredsednica Glavnog odbora Srpske napredne stranke (SNS), Marija Obradović izjavila je da "iza svega stoji lider opozicione Stranke slobode i pravde (SSP), Dragan Đilas".

"Ovo je očajnički pokušaj raspale opozicije da napravi dodatni haos u inače kompleksnoj situaciji u zemlji, izazvanoj epidemijom kovida. Nismo ni očekivali da pomognu, ponude rešenje građanima kako bismo zajedno prevazišli zdravstvenu krizu koja pogađa ceo svet", navela je ona.

Marija Obradović je navela i da vlasti neće dozvoliti "nasilje i divljanje" i poručila da "predaja nikada nije bila opcija".

Demonstranti sa bakljama ispred Skupštine Srbije, 7. jul
Demonstranti sa bakljama ispred Skupštine Srbije, 7. jul

Đilas: Na ulici su građani

Predsednik Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas poručio je u svojoj reakciji da "nijedna diktatura ne traje večno i da na ulici nisu njegovi huligani, već građani".

"Aleksandre Vučiću dešava ti se narod", naveo je Vučić na svom Twitter nalogu.

Lider desno orijentisanog opozicionog pokreta Dveri, Boško Obradović, ocenio je da "samo velika masa može izdejstvovati političke promene". On je na svom Twitter nalogu pozvao na jedinstvo.

"Samo svi zajedno, bez obzira na bilo kakve stranačke i ideološke podele", naveo je on i dodao: "Svi za Beograd".

Beogradski centar za ljudska prava pozvao je građane koji su, kako se navodi, pretrpeli "zlostavljanje policije u uniformi i civilu" da se jave toj organizaciji i pošalju snimke i fotografije radi pružanja pravne pomoći.

​Ta organizacija je navela na svom Twitter profilu i da je već podnela dve krivične prijave i obaveštenja Ombudsmanu o navodnim policijskim zlostavljanjima koje je zabeležila televizija N1.

Aleksandar Vučić je 7. jula na vanrednoj konferenciji za medije u 18 sati najavio da će u Beogradu za vikend biti uveden policijski čas, najverovatnije od petka u 18 sati do ponedeljka u pet ujutru, kao i da će do daljeg biti zabranjeno okupljanje više od pet osoba u zatvorenom i otvorenom prostoru.

Predsednik Srbije saopštio je da je on za to da se zabrana kretanja u tom periodu uvede za celu Srbiju, ali će o tome odlučiti republički Krizni štab za suzbijanje bolesti COVID-19.

Vučić je izjavio da se najteži talas korona virusa u Srbiji očekuje oko 1. novembra i da je zbog toga Srbija spremila nove mere.

Opozicioni Savez za Srbiju (SZS) najavio je za sredu (8. jul) u 18 sati u Beogradu protest protiv policijskog časa.

Čekajući testiranje i rezultate na korona virus
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:14 0:00

Više sadržaja:

XS
SM
MD
LG