Dostupni linkovi

Savez za Srbiju: Nasilje režirano, opozicija će biti uz narod na ulici


Lideri Saveza za Srbiju na konferenciji za novinare 8. jula
Lideri Saveza za Srbiju na konferenciji za novinare 8. jula

Lideri opozicionog Saveza za Srbiju (SzS) saopštili su na konferenciji za novinare da je nasilje na protestima koji su 7. i 8. jula uveče održani u Beogradu "izrežirano". Oni su optužili vlast da je "angažovala huligane" kako bi diskreditovala proteste.

Predsednik Stranke slobode i pravde (SSP), članice SzS-a, Dragan Đilas izjavio je da će opozicija "i danas biti uz svoj narod na ulici".

"Pretpostavljamo da će se i danas narod u isto vreme okupiti. Nismo organizatori protesta, ali bićemo tamo uz građane. Mi smo na protestu kao građani. Ovo je protest ljudi koji više ne mogu da izdrže nasilje države nad njima“, rekao je Đilas nakon što je sinoć (8. jula) na protestu zbog najave pooštravanja epidemioloških mera ponovo došlo do višesatnih okršaja policije i demonstranata.

Đilas je izjavio da "huligani i deo policije brane samo (predsednika Srbije Aleksandra Vučića)", a da je narod "jedini koga u Srbiji niko ne brani".

Navodeći da je nasilje "izrežirano" kako bi se diskreditovala svaka vrsta pobune građana, predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac rekao je da je vlast angažovala huligane.

"Akteri ovih protesta su nezadovoljni građani i opozicija koja ih podržava. Bićemo deo opravdanih građanskih protesta", rekao je Lutovac.

Beograd: Protesti, suzavac i okršaji policije i demonstranata
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:13 0:00

Lider pokreta Dveri Boško Obradović izjavio je da su oni koji su na protestima izazvali incidente "deo parapolicijskog aparata", i dodao da oni "nisu tučeni, niti privođeni i procesuirani".

"Nastavljamo da zajedno sa građanima na ulicama protestujemo i nećemo se povući dok Srbija ne bude slobodna. Svi koji su protiv režima treba da se drže zajedno. Naše podele ostavljamo za vreme kada Srbija bude oslobođena ovog režima", rekao je Obradović.

Zamenik predsednika Stranke slobode i pravde Borko Stefanović najavio je će SzS Evropskoj uniji poslati "detaljan izveštaj o policijskoj represiji", sa zahtevom da reaguje.

Potpredsednik Narodne stranke Zdravko Ponoš rekao je da proteste može da okonča jedino predsednik Srbije.

"Da naredi policiji da prestane da bije svoj narod i da ispuni naše zahteve", rekao je Ponoš.

Opozicioni SzS traži imenovanje novog Kriznog štaba za borbu protiv epidemije korona virusa, odgovornost policijskih funkcionera zbog "brutalne sile" na protestu 7. jula uveče ispred Skupštine Srbije, hitno puštanje privedenih građana i informacije o stanju povređenih, te izveštavanje Radio televizije Srbije o protestima.

"Sve ovo što se dešava je razlog da se izađe na ulicu, ali mirno i dostojanstveno", rekao je Ponoš.

Protest u Beogradu protiv uvođenja policijskog časa
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:08 0:00

Jedan od zahteva SzS-a je formiranje prelazne Vlade.

Taj potez je, kako se navodi u saopštenju tog saveza, "jedino rešenje za izlazak iz sveopšte političke i zdravstvene krize, kako bi se zaustavili gori scenariji koji nas čekaju sa daljim uzurpiranjem vlasti i kršenjem Ustava od strane jednog čoveka".

Lideri SzS-a organizovali su 8. jula protest ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu, a okupljeni su se u protesnoj šetnji priključili demonstrantima ispred parlamenta.

XS
SM
MD
LG