Dostupni linkovi

Sudski transkripti: Policajac umirućem Floydu rekao da 'prestane vikati'


Lik Georga Floyda i natpis Black lives matter (Crni životi su važni)
Lik Georga Floyda i natpis Black lives matter (Crni životi su važni)

Američki policajac optužen za ubistvo Afroamerikanca Georgea Floyda rekao mu je da prestane pričati dok je on u više navrata jedva izgovarao riječi ispod koljena policajca, navodi se u sudskim dokumentima, prenosi BBC.

Nenaoružani Floyd dozivao je pokojnu majku i svoju djecu dok je govorio da će ga policajac u Minneapolisu ubiti, otkrivaju transkripti sa snimaka sa tjelesnih kamera koje su na sudu otkrili advokati jednog od četiri policajca.

  • Pogledajte kako su izgledala četiri vijeka borbe za ravnopravnost Afroamerikanaca u SAD na ovom linku.

Floydova smrt u maju izazvala je globalne proteste i dovela do vala demonstracija protiv rasizma u Sjedinjenim Državama na čijem čelu je bio pokret Black Lives Matter (Crni životi su važni). Njegova smrt izazvala je i debatu i razmišljanje u Sjedinjenim Državama o historiji ropstva i segregacije u toj zemlji.

Sva četvorica službenika koji su sudjelovali u privođenju Floyda su otpušteni i uhapšeni. Derek Chauvin, koji je klečao na njegovom vratu, suočava se s nekoliko optužbi, uključujući onu za ubistvo drugog stepena, dok su ostala trojica: Thomas Lane, J Alexander Kueng i Tou Thao, optuženi za pomaganje i podržavanje ubistva.

'Ubit ćeš me, čovječe'

Transkripti su objavljeni u četvrtak kada su advokati gospodina Lanea tražili da se slučaj protiv njega odbaci.

Transkripti snimaka sa kamera koje su bile na Laneu i Kuengu pokazuju da je Floyd više od 20 puta rekao da nije mogao disati dok su ga policajci pritvarali u ulici u Minneapolisu.

Suočili su se s njim ispred prodavnice gdje su sumnjali da je koristio falsifikovanu novčanicu od 20 dolara da kupi cigarete. U jednom trenutku, dok je, prikovan na putu pored policijskog automobila sa lisicama na rukama, Floyd je rekao da ne može disati, dodavši: "Ubit ćeš me, čovječe."

Policajac Chauvin, koji je prikazan u snimcima svjedoka kako kleči na Floydovom vratu skoro osam minuta, odgovara: „Onda prestani pričati, prestani vikati. Mnogo kisika je potrebno za pričanje."

U transkriptima se vidi kako se Floyd čini spremnim na saradnju na početku hapšenja, nekoliko puta se izvinivši službenicima nakon što su prišli njegovom parkiranom automobilu.

Policajac Lane tražio je od Floyda da pokaže ruke barem 10 puta prije nego što mu je naredio da izađu iz vozila.

'Bojim se, čovječe'

Kao odgovor na jedan od zahtjeva da pokaže ruke, Floyd kaže: "Čovječe, i prije sam upucan na isti način, gospodine policajac.” Nije jasno na šte je mislio.

U jednom trenutku Lane kaže: "Zašto se on tako vrti i ne pokazuje nam ruke i jednostavno je tako čudan?”

Policajci tada stavljaju lisice Floydu i pokušavaju ga ubaciti u zadnji dio njihovog policijskog automobila. Dok to čine, Floyd postaje uznemiren, ponavljajući da je klaustrofobičan.

Lane ga pita "na nečemu je” a Floyd odgovara: „Bojim se, čovječe“.

Prema drugom dokumentu, Lane je istražiteljima rekao da je, kada je bio u automobilu, Floyd počeo "lupati naprijed i nazad".

Policajci su ga tada izvukli iz automobila na zemlju. Na podu Floyd desetak puta uzvikuje: "Mama." Kaže: "Ne mogu vjerovati, čovječe. Mama, volim te. Volim te. Recite mojoj djeci da ih volim. Mrtav sam."

U jednom trenutku, kada Floyd nastavlja govoriti da ne može disati, Lane pita Chauvina: "Trebamo li ga prebaciti na drugu stranu?" Policajac odgovara: "Ne, ostaje ovako.”

Transkripti su objavljeni u pokušaju da se odbaci krivična prijava protiv policajca Lanea, novog zaposlenika, koji je samo nekoliko dana bio na poslu prije slučaja Floyd. Laneov advokat, Earl Gray, koji je podnio dokumente, tvrdi da "nije fer ili razumno" da se njegovom klijentu sudi po ovim optužbama.

Novi sudski dokumenti uključuju transkript razgovora Lanea sa istražiteljima iz Biroa za kazneno hapšenje u Minnesoti.

U intervjuu je Lane razgovarao o prvim presudnim trenucima svog susreta sa Floydom. Rekao je da je izvadio pištolj i naredio Floydu da pokaže ruke nakon što je prišao svom automobilu i vidio ga kako „sjedi sa rukama dolje ispod sjedala“.

Slike iz automobila u kojima je sjedio Floyd prije hapšenja prikazuju dvije zgužvane novčanice od 20 dolara koje su, prema riječima avokata Greya, bile falsifikati.

Advokati policajca Chauvina nisu komentirali dokumente otkako su objavljeni.

Inače, novi transkripti daju najdetaljniji prikaz do sada, sve od trenutka kada su Lane i Kueng stigli na mjesto događaja, do trenutka pokušaja oživljavanja Floyda u vozilu hitne pomoći.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG