Dostupni linkovi

SAD: Nastavljeno rušenje spomenika Konfederacije


Demonstranti pored srušenog spomenika generala Alberta Pikea
Demonstranti pored srušenog spomenika generala Alberta Pikea

Demonstranti su oborili nekoliko spomenika koji se povezuju sa rasizmom i ropstvom tokom skupova protiv rasizma koji su održani širom Sjedinjenih Američkih Država, na dan kada se obilježava okončanje ropstva u državi (Juneteenth), prenose mediji.

Juneteenth se obilježava u znak sjećanja na 19. jun 1865. godine kada je general Unije stigao u Galveston (Texas) i kazao robovima da su slobodni, dva mjeseca po okončanju Građanskog rata i dvije i pol godine nakon što je predsjednik Abraham Lincoln objavio Proklamaciju o emancipaciji.

Protesti su u petak održani u Atlanti, Chicagu, Los Angelesu, New Yorku i Washingtonu, a povod za njih nasilje i smrt Afroamerikanaca tokom policijskih intervencija.

Tokom protesta na meti su kipovi bivših robovlasnika, pa je u petak statua konfederacijskog generala Alberta Pikea, koja je stajala u prijestolnici Washingtonu, oborena da bi je potom demonstranti zapalili.

Oborena statua generala Alberta Pikea
Oborena statua generala Alberta Pikea

Trump je na Twitteru je ovaj izgred nazvao "sramotom za zemlju" te pozvao na hapšenje počinitelja.

Policiju u Washingtonu Trump je optužio da "ne radi svoj posao već promatra rušenje i paljenje kipa".

U Sjevernoj Carolini, demonstranti su oborili dvije statue konfederacijskih vojnika koji su bili dio većeg spomenika nedaleko od glavnog grada države Raleigha.

U Portlandu je oboren spomenik nekadašnjem predsjedniku Georgeu Washingtonu, a tu sudbinu je doživjela ranije statua Thomasa Jeffersona ispred srednje škole i univerziteta Oregon.

Američki mediji navode kako je Washington 56 godina posjedovao robove, a stotine njih su radile na njegovoj plantaži Mount Vernon.

I vlasnici baseball kluba Minnesota Twins iz Minneapolisa uklonili su ispred stadiona Target Field statuu bivšeg vlasnika kluba Calvina Griffitha zbog rasističkih komentara koje je uputio prije više desetljeća.

Griffith, koji je preminuo 1999. godine, na jednom događaju 1978. rekao je kako je izabrao Minnesotu jer je država "imala samo 15.000 Afroamerikanaca" u usporedbi s rasno raznolikim mjestima poput New Orleansa.

"Došli smo ovdje jer imate dobre, marljive, bijelce", rekao je Griffith koji je omalovažavao i brojne tamnopute igrače, uključujući i Hall of Fame igrača Rod Carewa, koji je napustio klub 1979. godine, rekavši da ne može igrati za Griffitha.

Ranije su statuu italijanskog istraživača i moreplovca Kristifora Kolumba uklonile gradske vlasti San Francisca pošto je u poslednjih nekoliko godina bila na meti vandalskih napada.

Otkako su širom SAD počeli protesti zbog policijskog ubistva Afroamerikanca Georgea Floyda, uništen je veći broj spomenika posvećenih konfederalnim političarima, vojnicima i oficirima iz perioda američkog građanskog rata.

SAD: Nastavljeno rušenje spomenika
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:37 0:00


XS
SM
MD
LG